AKTUELNO

Izbegnite pucanje usana na ovoj hladnoći.

Zimi su svi u problemu kada su usne u pitanju, jer se one od hladnoće više suše, a samim tim i pucaju. Ali i vi pravite neke greške kojima pogoršavate stanje svojih ispucalih usana.

Loše navike nisu vezane samo za bolesti zavisnosti, ali svakako nanose šteti vašem zdravlju i lepoti.

Ispucalim usnama na ovoj hladnoći dodatno mogu da naškode obične stvari koje radite svaki dan i zbog toga menjajte svoje navike i uživaćete u svežini svog tela i u ukupnom zdravlju organizma.

Ovih 5 uobičajenih navika morate da odstranite, ako želite da vam usne budu negovane.

Lizanje usana

Lizanje usana nije nikako ni lepa ni zdrava osobina. Pre svega, vi usne natapate daleko kiselijim sekreton nego što njihova flora može da istrpi.

Na ovoj hladnoći kad su vam usne već dovoljno suve nije dobro kvasiti ih, jer vetar i opor vazduh nanose dodatne povrede zbog kojih usne pucaju i krvare. To je razlog što možete videti gomilu ljudi sa krasticama na usnama ovih dana. Osim što nije lepo, to je i bolno, pa naviku čestog lizanja usana potpuno treba izbaciti.

Čišćenje toplom vodom

Dokazano je da topla voda nije dobra kao izbor za hidrataciju vaše kože, ali i sluzokože. Dakel, ne ispirajte usta toplom vodom, a samim tim ne kvasite usne istom. Takođe, loše je da skidate karmin tuferom i toplom vodom.

Naime, topla voda je kazna za ispucale usne, iako u početku prija. Ovakvo tretiranje dovodi do veće dehidracije usana, jer se toplom vodom spira i ono malo loja koji je ostao u usnama da ih neguje.

Zato, važno je da se umivate i kvasite usne prohladnom vodom kako ne bi dolazilo do temperaturnog šoka i kako bi lojne žlezde nastavile da obavljaju svoju redovnu funkciju.

Izlažete se suncu

Koliko god da vam je čudno to što uopšte pominjemo sunce na ovom minusu kao nešto loše, morate da razumete da sunčevo zračenje ne prestaje sa nailaskom zimskog perioda.

Izlaganje suncu je loše za vaše već ispucale usne, jer ih dodatno suši i dovodi do njihovog bolnog pucanja.

Važno je da hidrirate usne odgovarajućim balzamom pre nego što izađete napolje.

Foto: Pixabay.com

Aromatizovane masti za usne

Mnogi dodaci aromatične prirode koji se nalaze u balzamima za usne više štete nego što koriste, ako je sudeći po dermatolozima.

Kada imate aromatičnu mast za usne češće će vam se omaći da liznete ili gricnete svoja usta, a već smo rekli koliko je to loše.

Pored toga, mnogi ekstrakti koji se stavljaju u balzame za usne nisu predviđeni za njihovu hidrataciju, već da se vi svežije osećate, te se da zaključiti da njihova primarna funkcija nije ispoštovana. Ovo posebno važi za balzam sa ukusom mente.

Iritirajući sastojci

Većina masti za usne sadrži salicilnu kiselinu koja je namenjena uklanjanju mrtvih ćelija sa usana. Međutim, kada se uklone takve ćelije, na usnama ostaje tanka koža koja nije otporna na niske temperature i koja se mnogo lakše suši.

Menta i drugi aromatični sastojci iritiraju vaše usne i dodatno ih suše, što je već objašnjeno.

Čitajte etikete na kojima piše sastav masti za usne i izbegavajte ove sastojke, to je najbolji savet koji možemo da vam damo.

#Lepota

#Usne

'