AKTUELNO

Žene s masnijom kožom imaju čvršću i elastičniju kožu, naravno ako je pravilno neguju, i manje su sklone borama. Suprotno mišljenjima, masnu kožu nije potrebno isušivati, naprotiv - treba je hidrirati.

Masna koža nije samo rezervisana za tinejdžerske dane, već se javlja i kod žena u 40-im i 50-im godinama, kada padne količina estrogena. Karakterišu je velike pore i vidljiv trag masnoće na licu koji ostavlja neuredan izgled, a ukoliko želite da svoj minus pretvorite u plus, pripazite na nekoliko važnih stvari.

Gledajte na to sa vedrije strane: žene s masnijom kožom imaju čvršću i elastičniju kožu, naravno ako je pravilno neguju, i manje su sklone borama, dakle - sporije stare.

Topla voda i blagi sapun

Suprotno mišljenjima, masnu kožu nije potrebno isušivati. Kontraefekat koji će se stvoriti je taj da će vaša koža proizvoditi sve više i više sebuma. Sastojci poput natrijum-lauret-sulfata i amonijak-lauret-sulfata privremeno će vas rešiti viška sebuma, ali dugoročno će vaša koža reagovati proizvodnjom novog, i to u još većoj količini. Koristite proizvode za čišćenje bez sulfata.

Matirajući papir

Ne postoji magični lek za masnu kožu. Znamo da biste najviše voleli neku čarobnu kremu koja će rešiti sve vaše probleme, ali ona još uvek ne postoji. Umesto toga, preporučujemo vam da koristite matirajuću kremu ili uklanjate višak sebuma s lica tokom dana. Umesto matirajućih papira, možete se poslužiti i običnom maramicom.

Napravite tonik

Lekovite biljke poput hajdučke trave, žalfije i nane imaju astrigentne osobine, odnosno skupljaju pore. Da biste napravili tonik koji će poboljšati izgled i ublažiti osećaj masne kože, stavite kašiku jedne od ovih biljaka u šolju i napunite je ključalom vodom. Pustite da se biljka natapa 30 minuta, procedite tečnost i ostavite da se ohladi. Tonik može da ostane svež tri dana na sobnoj temperaturi, a pet dana ako ga držite u frižideru.

Od miloduha, člana porodice mente, takođe se dobija odličan biljni tonik, koji se u narodnoj medicini već dugo smatra dobrim za ten. Dodajte kašiku miloduha u 250 ml vode, kuvajte na tihoj vatri 10-ak minuta, pa procedite.

Hidratacija? Da, hvala!

Mnogi smatraju da masnu kožu ne treba dodatno hidrirati jer je masna! Potpuno pogrešno, jer svaki tip kože treba da se hidrira, pa i masna. Nije dovoljno samo piti tečnost tokom dana, morate da koristite hidratantne kreme, kao i serume i kreme za lice specijalno napravljene za ovaj tip kože.

U torbi uvek imajte termalnu vodu za osveženje lica, jer je odličan izvor hidratacije. Termalnu vodu može da zameni lavandin hidrolat, potpuno prirodan izvor hidratacije za vašu kožu. U njega možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja nerolija dobijenog iz cvetova pomorandže.

Moć prevencije

Uzimajte kašiku ulja semena lana na dan. Iako može zvučati čudno da se dodajte ulje vašoj ishrani, za to postoji dobar razlog. Ulje semena lana je bogato esencijalnim masnim kiselinama, za koje se pokazalo da pomažu kod mnogih kožnih oboljenja, uključujući i masnu kožu.

Maske koje "zarobljavaju" masnoću

Foto: Pixabay.com

Glina je čudotvorna, izvlači toksine iz kože, čisti pore i odstranjuje izumrle slojeve ćelija, a za pravljenje maski za lice uglavnom se koriste zelena ili bela glina. Dodajte kašiku hidrolata hamamelisa kašičici gline u prahu (naći ćete je u apotekama) i mešajte dok masa ne postane glatka. Ako vam se sviđa, dodajte i po dve kapi ulja čempresa i limuna, što će pomoći u kontroli prekomernog lučenja sebuma. Ostavite masku da deluje 10 minuta ili dok se ne osuši i isperite.

Maska od belanca takođe neguje i upija masnoću. Pomešajte kašičicu meda sa belancetom, dobro izmešajte, a potom dodajte brašna dovoljno da se napravi pasta. Koristite je na isti način kao i masku od gline.

Neke Indonežanke koriste mango za negu masne kože. Izgnječite pola ploda dok ne dobijete meku kašu, nanesite je na kožu masiranjem, ostavite da se osuši nekoliko minuta i isperite vodom.

Za masku od jabuka i limuna oljuštite jabuku i stavite je u šerpu sa dovoljno vode da bude pokrivena, pa je kuvajte na tihoj vatri dok ne postane meka. Izgnječite je, dodajte kašičicu soka od limuna i kašičicu osušene žalfije, lavande ili nane. Stavite mešavinu na lice, ostavite da stoji pet minuta i isperite toplom vodom.

#Koža

#Lepota

#Maska za lice

'