Postoji više varijanti ovog recepta, a vi ga prilagodite ukusu svojih ukućana. Ako ne vole suvo voće, stavite kandirano koje je slađe.
Sastojci:
300 g brašna, 1/2 kocke kvasca, 70 g maslaca, 1 jaje, 1 dl mleka, 3 kašike šećera, 1 kesica vanilin-šećera, po 4 suve smokve, šljive i kajsije, po nekoliko lešnika, badema i oraha, 40 g maslaca, 1-2 kašike prah-šećera
Priprema:
Udrobite kvasac, dodajte malo šećera, prelijte toplim mlekom i ostavite da uskisne. U brašnu napravite udubljenje, sipajte uskisli kvasac, promešajte, pa stavite jaje, maslac, preostali šećer i vanilin-šećer i zamesite testo. Prekrijte krpom i stavite na toplo mesto da nadođe.
Premesite, pa dodajte iseckano suvo i koštunjavo voće. Sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup, i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Onda prekrijte papirom i pecite još oko 20 minuta na 180 stepeni. Vruć kolač prelijte istopljenim maslacem i pospite prah-šećerom.
#Kolač
#Recept