AKTUELNO

Naučno je dokazano da pirinač sadrži arsen, a zavisno od njegove koncetracije on može biti jako štetan po organizam.

Jedna od najčešćih metoda kuvanja pirinča može da dovede do mnogo zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici. Većina ljudi kuva pirinač tako što ga drži u šerpi sve dok voda ne ispari?

Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj način kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča. Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča. Ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom da ga isperete više puta, sve dok voda ne bude prozirna. Prisustvo arsena u pirinču je dokazao Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča.

U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jednu čašu pirinča dodao je dve čaše vode, a voda je "isparila" tokom kuvanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda se astojala u tome da je ostavio pirinač u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

#Kuvanje

#pirinač

'