AKTUELNO

Negde na Internetu se pojavila vest da nije zdravo jesti paradajz i krastavac u istoj salati, jedno je sigurno, da letnja trpeza više nikada neće biti ista bez te salate.

Negde na Internetu se pojavila vest da nije zdravo jesti paradajz i krastavac u istoj salati, a evo šta je prava istina o tome. Kao glavni razlog što ne treba praviti kombinaciju paradajza i krastavca se navodi činjenica da je vreme varenja veoma različito za te dve vrste povrća. Tačno je, paradajz je bogatiji vlaknima nego krastavac, pa se sporije vari.

Utvrđeno je da se i kombinacija drugih vrsta povrća vari različitom brzinom, pa vi i dalje jedete takve salate. Znači, ovo nije razlog da odustajate od savršene kombinacije krastavca i paradajza. Ako imate osetljiv stomak, pratite kako vaš organizam reaguje nakon što pojedete slatu sa ova dva sastojka.

Ukoliko vašoj probavi ne smeta kombinacija krastavca i paradajza, nemate nadimanje stomaka ili gasove, onda slobodno uživajte u svojoj omiljenoj salati.

Dodatan razlog zašto su ljudi počeli da izbegavaju kombinaciju krastavca i paradajza je to što krastavac sadrži enzime koji uništavaju vitamin C iz paradajza. Ovo ne bi trebalo da predstavlja problem, osim ako ne patite od avitaminoze.

Ako vam nedostaje vitamin C, ovaj problem možete rešiti tako što nećete kombinovati paradajz i krastavac u istoj činiji, već ih jedite odvojeno ili posle obroka popijte čašu soka od ceđene pomorandže i tako nadoknadite neophodnu dozu vitamina.

#Krastavac

#Stomak

#paradajz

'