AKTUELNO

Svaka žitarica ima svoju ćud i zahteva poseban način pripreme. Na isti način ne mogu se čak spremati ni beli i smeđi pirinač, a kamoli različite vrste žitarica. Evo osnovnih pravila za treiranje nekoliko žitarica.

Smeđi pirinač

Pravilo je da na čašu pirinča idu dve čaše vode. Pirinač se stavlja u hladnu vodu i zagreva se do ključanja. Obavezno se pokolopi, temperatura se povremeno smanjuje. Pirinač se kuva pola sata, a u vrućoj vodi ga je dobro ostaviti još 15-ak minuta.

Kada je beli pirinač u pitanju, razlika je u dužini kuvanja. Kuva se 15 mnuta, i još pet ostavja u vrućoj vodi.

A za integralni pirinač važe drugačija pravila. Na jednu čašu integralnog pirinča idu četiri čaše vode, preliju se mlakom vodom dok sve ne proključa. Na smanjenoj vatri, poklopljeno, kuva se od 45 do 60 minuta.

Proso

Kako su po mnogo čemu srodne žitarice, isti srazmer kao i za pirinač važi i za proso: čaša žitarica na čašu vode. Proso se nakon pranja prvo poprži u loncu dok ne zamiriše, pa se doda provrela voda. Poklopljen proso na smanjenoj vatri kuva se 20 minuta.

Kinoa

Na čašu kinoe ide dve čaše vode. Oprana kinoa se proprži na malo ulja, pa joj se doda provrela voda. Sve se poklopi i na smanjenoj temperaturi kuva oko 20 minuta.

Zob

Na čašu ove žitarice idu dve čaše vode. Žitarice se preliju vodom, pusti se da prokuvaju, pa se na smanjenoj temperaturi sve meša bez prestanka. Kuva se 20 minuta.

#Hrana

#Savet

#pirinač

'