AKTUELNO

Letnja torta koju ćete redovno praviti.

Testo: 300 g oštrog brašna,  20 g kakaa u prahu,  50 g šećera,  75 g hladnog maslaca,  1 kašičica kisele pavlake, 100 g otopljene crne čokolade, 1 jaje

Krem: 150 g maslaca,  70 g šećera,  3 žumanca, 1 supena kašika ekstrakta vanile,  100 g otopljene čokolade,  desetak prepolovljenih zrelih šljiva

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. U veliku posudu pomešajte suve sastojke; brašno, kakao u prahu, šećer i maslac (pokušajte mikserom malo da sjedinite smesu) zatim dodajte pavlaku, jaje i otopljenu čokoladu pa sve zajedno dobro promešajte i zamesite testo. Ne sme vam se lepiti za prste i zato slobodno dodajte još brašna kako bi testo bilo meko i elastično. Oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i zatim pustite da odmori u frižideru kojih pola sata. U međuvremenu pripremite čokoladni krem.

U posebnu posudu pomešajte sve sastojke za krem i mutite dok ne dobijete svilenkast krem. Zatim, razvaljajte testo i pecite oko 15 minuta, a prethodno ga nabockajte viljuškom. Pustite testo da se prohladi (oko 10 minuta), prelijte krem, a na vrh poslažite uzdužno prepolovljene šljive. Sve zajedno pecite otprilike 35 minuta dok krem ne poveća svoj volumen.

#Torta

#šljiva

'