separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

BEZ GLUTENA! Ovo brašno snižava holesterol i reguliše probavu!


Heljda potiče iz Azije, a kod nas se koristi kao žitarica iako to zapravo nije. Potrošnja ove biljke već je stvarno raznolika i to u mnogim zemljama. Botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća dok se u nekim kulturama svrstava među voćke.


Veoma je hranjiva, a u kulinarstvu se smatra žitaricom. Radi se o semenkama veličine onih od pšenice, ali malo zanimljivije trouglaste forme. Najčešće se koristi kao zamena za pirinač ili se od nje prave kaše. Heljdino brašno može biti tamnije i svetlije boje i ne sadrži gluten.

Heljda je hrana bogata vlaknima. Osim toga u sebi sadrži i esencijalne aminokiseline, vitamine, proteine, ugljeno hidrate i mali broj kalorija.

Ona tako može da pomogne u smanjivanju nivoa šećera u krvi, spuštanju visokog pritiska i holesterola. Osim toga će održavati zdravlje krvnih sudova i čitavog kardiovaskularnog sistema te smanjivati rizik od nastanka raka. Proizvodi s heljdinim brašnom pomoći će u jačanju koncentracije i pamćenje. Osim što čisti krv, pomaže i u probavi u smislu čišćenja creva i normalizovanja metabolizma.

Heljdino brašno je odlično za korišćenje uz obično brašno koje koristite. Ako ga dodajete za pravljenje testa za palačinke ili hleb i peciva, osetićete kako testo ima nežniju strukturu i ukus maslaca. Uz to će biti i nutritivno kvalitetniji.

Heljdino brašno za normalizaciju probave

U nekim slučajevima se heljdino brašno može koristiti za poboljšanje čitavog metabolizma, posebno ako se uzima u kombinaciji s kefirom. Ovakav napitak treba da se jede ujutro, pola sata pre jela. Nakon toga ne bi trebalo da jedete barem tri sata. Ako vam je previše kiselo možete da ga zasladite s malo meda. Ovakav napitak se treba koristiti 14 dana.

Ako želite da pravite palačinke od heljdinog brašna, potrebni su vam ovi sastojci:

- 100 grama heljdinog brašna

- 100 grama pirinčanog brašna

- 25 grama šećera

- pola kašičice sode bikarbone

- pola kašičice soli

- 25 grama maslaca

- 350 ml mleka ili vode (najbolje je pola – pola)

Pripremaju se tako da u jednoj posudi pomešate suve sastojke, a u drugoj mleko i maslac. Nakon toga pomešajte sve zajedno i ostavite da stoji 30-ak minuta. Ukoliko vam je testo previše gusto možete dodati još mleka. Gustina treba da bude kao i kod običnih palačinki. A peku se isto kao i obične palačinke.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti