AKTUELNO

Autorka bloga Minjina Kuhinjica predlaže šta da pripremite danas.

Za ovo ukusno jelo potrebno je:

450 gr brašna 120 ml mleka ½ kockice kvasca 2 kašike kiselog mleka 2 kašike šećera 1 kašičica soli 1 jaje 4-5 kašika džema po želji 50 gr mlevenih ili sitno seckanih oraha raznobojne žele bombone

Bela dekor glazura:

50 gr šećera u prahu 1-2 kašičice vruće vode

U mlako mleko staviti kvasac, malo šećera, brašna i ostaviti desetak minuta da naraste. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaje, kiselo mleko, šećer i so. Dodati mleko sa nadošlim kvascem i brašnom zamesiti testo. Pokriti sa čistom krpom i ostaviti na toplom da odstoji 30 minuta.

Nadošlo testo premesiti i oklagijom razvući na 40 x 30 cm. Testo ravnomerno premazati sa džemom, posuti orasima i sitno seckanim žele bombonama (slika 1). Testo urolati po široj strani (slike 2 i 3). Sa nožem seći parčiće tačno na 2,5 cm širine tako da dobijete 16 parčića (slika 4).

Foto: Minjina Kuhinjica

Na pleh stavite papir za pečenje i onda od vrha počnite da slažete isečene parčiće kao na slici, ali vodite računa da vam krajevi budu prema sredini, da se sastavljaju sa drugim parčićima,jer bi vam u suprotnom prilikom pečenja bio narušen izgled jelke. Poslednje parče (za stablo) okrenite suprotno od predhodnih, pritisnite i izdužite testo.

Ostavite da nadođe, a u međuvremenu uključite rernu da na 200 °C.

Foto: Minjina Kuhinjica

Pecite u zagrejanoj rerni 17-18 minuta ili zavisno od vaše rerne. Kada je pečeno izvadite i ostavite da se ohladi pre stavljanja dekorativne glazure.

Glazuru pripremite tako što u prah šećer dodate po malo vruće vode i sa viljuškom mutite da dobijete gustu, glatku glazuru. Po potrebi dodajte još malo šećera ili vode. Sipajte glazuru u manju kesicu za zamrzivač, makazama isecite vrh i ukrasite glazurom. Sa crvenim žele bombonama dodatno ukrasite drvce. Ovo Božićno drvce možete poslužiti uz čaj.

Autor: Minjina Kuhinjica

#Hrana

#Minjina Kuhinjica

#Praznici

'