AKTUELNO

Za topljenje nisu dobre gorke čokolade.

Da li ste se ikada zapitali kako poslastičari dobiju onako glatku, sjajnu, svilenkastu čokoladu kojom ukrašavaju torte i kolače? Odgovor je jednostavan - za ravnomerno rastopljenu čokoladu u kojoj se kakao ne izdvaja, poslastičari koriste specijalni termometar. Ako ga nemate, takođe možete dobiti divnu čokoladu, samo se pridržavajte sledećih uputstava.

Za topljenje nisu dobre gorke čokolade, najbolje su one s visokim procentom kakaoa. Pre topljenja čokoladu držite u plastičnim posudama na tamnom mestu, ne u frižideru, i nemojte je izlagati velikim temperaturnim promenama.

Osnovno pravilo je da što sporije otapate čokoladu, pa budite strpljivi. Šerpu napunite vodom i stavite je na zagrejanu ringlu, da voda dođe do tačke ključanja, a zatim je sklonite s vatre. U šerpu stavite činiju sa čokoladom koju ste razlomili na male delove, ali vodite računa o tome da dno činije ne dolazi u dodir s vodom, već da se čokolada otapa na pari. Ne mešajte dok se najveći deo čokolade ne otopi. Tek kad se dve trećine čokolade otope počnite da mešate. Lagano, ali kontinuirano, mešajte dok se sva čokolada ne otopi.

Foto: Pixabay.com

Otopljena čokolada se brzo steže, što je ima manje, brže će se stegnuti. Od trenutka otapanja imate od dva do deset minuta da je iskoristite, pa prema tome tempirajte vreme. Za svaki slučaj, neka vam pri ruci bude šerpa s vrelom vodom, pa po potrebi ubacite činiju na sekundu-dve, sklonite i promešajte špatulom, kako bi se vrelina jednako rasporedila po činiji.

Savet plus: Dve trećine potrebne čokolade otopite po prethodno opisanom postupku i sklonite s vatre. Neotopljenu trećinu ubacite u činiju i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

#Kuvanje

#čokolada

'