AKTUELNO

Ovako dobro pecivo još niste probali!

SastojciKoličina:brašno 640 g + za obradu testa suvi kvasac 1 kašičica voda 350 ml šećer 1/2 kašičice maslinovo ulje 70 ml 5 kašika masline 250 g so 1 kašičica

Kako pripremiti

Pravljenje testa se sastoji iz dva dela. Prvi deo podrazumeva da uveče sjedinimo 200 g brašna, 200 ml hladne vode i samo na vrh kašičice suvog kvasca (bukvalno manje od 1/4 kašičice). Pomešamo kašikom, prekrijemo folijom i ostavimo našu smesu (koja je tečnija) da stoji oko 14 sati. Potrebno je da testo stoji na temperaturi oko 18-19 stepeni, dakle ni toplo ni hladno :). Nisam merila tačnu temperaturu, ali verovala sam subjektivnom osećaju :). Kao što vidite, proces traje i traje :). Ali baš zato su toliko dobri. Ujutru, krećemo sa drugim delom pripreme testa. U 150 ml mlake vode stavimo kašičicu kvasca i pola kašičice šećera, promešamo i ostavimo da odstoji par minuta. Nakon toga u vanglicu sipamo nadošli kvasac, maslinovo ulje, so, smesu koju smo uveče pravili i dodajemo lagano ostatak brašna. Mesimo testo rukama dok se dobro ne sjedini i ne prestane da se lepi (nekih 5 minuta). Potom sipamo kašiku maslinovog ulja u vanglicu, podmažemo je i ostavimo testo u njoj pokriveno folijom 45 minuta. Nakon isteka vremena premesimo testo, ali samo tako što ga preklopimo sa svih strana par puta. Testo stoji i miruje još 45 minuta ;). Nakon drugih 45 minuta, prebacujemo testo na brašnom posutu površinu, malo ga premesimo (ako se testo lepi dodajemo još malo brašna) i razvlačimo oklagijom na pravougaonik. Veličina mog pravougaonika je bila 60x40 cm. Metar u kući se izgleda sve češće koristi u kuhinji, za testo ;). Zatim na 2/3 pravougaonika stavljamo 2/3 seckanih maslina (uvek pre upotrebe ostavim masline nekih 15 minuta u vodi, da se izvuče višak soli, jer znaju biti prilično slane).

Sledi prvo preklapanje. Trećinu testa koja je bez maslina prebacimo preko prve trećine testa sa maslinama.

Potom još jednom preklopimo preko preostale trećine sa maslinama.

Dodamo još malo brašna preko testa (koliko testo traži) i opet razvlačimo testo na oblik pravougaonika, praktično ponavljamo prvi korak. Kada smo razvukli testo ponavljamo i korak sa maslinama (preostalu 1/3 maslina rasporedimo na 2/3 testa), opet preklapamo po istom principu testo. Kada smo dobili tako preklopljeno testo, biće dosta dugačko.

Da bi lakše radili sa testom, skratimo mu dužinu tako što ga presavijemo na pola.

Sada sledi finalno oklagijanje. Tako pripremljeno i preklopljeno testo razvučemo oklagijom na oblik pravougaonika (ali manjeg), moj je bio 40x25cm. Zatim nožem sečemo 10 traka (svaka traka je debljine 4 cm). Uzimamo jednu po jednu traku testa, ako je potrebno dodamo malo brašna i oblikujemo je u štapić, malo rastanjimo i izdužimo tako da su moji štapići na kraju bili dugi 30 cm (savetujem da ne budu kraći jer će biti deblji samim tim i neće baš ličiti na štapiće).

Tako pripremljene štapiće ređamo u pleh i premazujemo ih maslinovim uljem (ukupno 4 kašike) i šaljemo u zagrejanu rernu.

#Hleb

#Recept

'