AKTUELNO

Autorka bloga Minjina Kuhinjica predlaže šta da pripremite danas.

Za ovaj posebni rolat koji će sigurno biti primećen na vašoj prazničnoj trpezi potrebno je:

Za patišpanj:

-4 jajeta

-4 kašike šećera

-4 kašike tople vode

-6 kašika brašna

-1 kašičica praška za pecivo

-100 g mlevenih oraha

-1 kašika ulja

Foto: foto: Minjina Kuhinjica

Fil:

-300 g krem sira

-250 ml slatke pavlake

-100 g žele bombona

-50 g šećera u prahu

Glazura:

-100 g čokolade

-2 kašike ulja

-2 kašike mleka

Foto: foto: Minjina Kuhinjica

Belanca izmiksati sa postepenim dodavanjem šećera u čvrst šam. Dodati jedno po jedno žumance neprestano muteći. Sipati vodu i lagano varjačom promešati, a zatim i brašno sa praškom za pecivo, mlevene orahe i ulje. Promešati i sipati u pleh  veličine 25 x 35 cm u  koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Peći na 200 °C oko 18-20 minuta.

Za fil dobro umutiti slatku pavlaku zatim joj dodati krem sir koji smo prethodno sjedinili sa šećerom u prahu. Na kraju staviti iseckane žele bombone.

Kalup (za srneća leđa ili sličan) obložiti rastegljivom folijom. Izmeriti koliko treba patišpanja da se on obloži i toliko ga iseći. Ostatak patišpanja ostaviti za „poklopac/dno“

Preko patišpanja u kalupu, sipati fil. Staviti preostali patišpanj i blago pritisnuti. Ostaviti par sati da se stegne zatim ga izvaditi iz kalupa.

Za glazuru istopite čokoladu sa uljem i mlekom, a zatim premažite rolat.

Autor: Minjina Kuhinjica

'