AKTUELNO

Bez obzira na to da li ih pijete na početku dana, na početku obroka ili kao pojačanje između obroka, sveže ceđeni sokovi će postati vaš najjači saveznik u borbi protiv bolesti, kao i u nameri da sagorite masne naslage.

Ceđena pomorandža ili grejpfrut biće nešto što ćete s nestrpljenjem iščekivati kao zadovoljstvo.

Ovi potpuno prirodni sokovi sadrže gotovo sve hranljive sastojke i antitoksične elemente koji su bili sadržani u celom plodu odabranog voća ili povrća. Hranljivi sastojci voća i povrća brže se apsorbuju u tečnom obliku i vaše telo može početi da ih koristi bez nepotrebnog odlaganja.

Foto: Pixabay.com

Nutricionisti preporučuju dvanaestodnevnu kuru za jačanje imuniteta. Tokom 12 dana pijte po dva litra soka od sirove cvekle, celera i šargarepe, koje ćete iscediti u sokovniku. U ovim vrstama povrća nalaze se svi sastojci kojima se jača odbrambeni sistem, a i posebno važni vitamini A i C. Savet stručnjaka je da svakodnevno popijete sok od dve šolje voća i dve i po šolje povrća u okviru prosečne ishrane u vrednosti od 2.000 kalorija. Sok od povrća je idealno rešenje u situacijama kada nemate vremena za pripremu obroka.

Citrus koktel

Za citrus koktel vam je potrebna jedna pomorandža, jedna mandarina, četvrt limuna i malo nane. Priprema: Oljuštite pomorandžu, mandarinu i limun. Povadite koštice jer mogu biti gorke. Iskoristite i pulpu. Propustite sve kroz sokovnik zajedno sa nanom. Ovo je količina za jednu čašu.

Sok od jabuke i kruške

Da bi ovaj sok bio delotvoran, treba vam jedna kruška i dve jabuke. Priprema: Vodite računa da kruška bude potpuno zrela da bi se eliminisala kiselost jabuke. Izvadite sredinu sa košticama, isecite voće na kockice i propustite kroz sokovnik.

Foto: Pixabay.com

Sok od banane

Ovaj pomalo tropski sok biće potpun ako za njega spremite šolju sveže ceđenog soka od pomorandže, jednu bananu i šolju sveže ceđenog soka od jabuke. Priprema: Pomešajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete ujednačenu masu.

Citrus kuler

Dovoljno je da pripremite jedan grejpfrut, jednu pomorandžu i malo nane. Priprema: Oljuštite grejpfrut i pomorandžu i propustite kroz sokovnik zajedno sa nanom.

Tomato italijano

Za ovaj italijanski napitak potrebna su vam tri sveža cela paradajza, struk celera i pola šolje svežeg bosiljka. Priprema: Propustite sastojke kroz sokovnik.

Foto: Pixabay.com

Sok od šargarepe i korijandera

Šest šargarepa i četvrt isečenog korijandera napraviće pravo čudo od soka. Specifična aroma korijandera daje poseban ukus ovom napitku od šargarepe. Priprema: Propustite kroz sokovnik.

#Sok

#Voće

'