AKTUELNO

Razbacati komade mesa po roštilju može svako, ali ga samo retki znaju ispeći baš onako kako treba.

Bez obzira na to da li ste pravi majstor za roštilj ili to radite mehanički, saveti koje vam donosimo sasvim sigurno će vam pomoći da vas sledeći put svi koji budu probali vaše đakonije – pohvale.

Na meso stavite kocku leda

Pitate se zašto bi iko zabijao led na meso dok se ono prži? Odgovor je vrlo jednostavan – da se ne presuši. Oblikujte pljeskavice, a zatim stavite malu kocku leda u sredinu. Ona će meso držati vlažnim i čuvati ga da se ne presuši. Ovaj sjajan trik je na društvenim mrežama podelio jedan poznati svetski kuvar.

Roštilj očistite komadom luka

Luk je prirodno dezinfekciono sredstvo – stavite pola glavice crnog luka na viljušku i njome dobro premažite rešetke vrućeg roštilja. Ako pečete na roštilju na drva, luk jednostavno na kraju ubacite unutra.

Usitnite svež ruzmarin

Njime posipite meso. Ne samo da je super izgleda već daje odličan ukus i miris mesu i povrću. Za roštilj ne koristite suve biljne začine jer još više isušuju meso.

Ispod plodova mora stavite kriške limuna

Naravno, limun najbolje ide uz ribu, ali on se slaže sa svim morskim plodovima. Jednostavno ga isecite na kolutove i poslažite ispod ribe ili morskih plodova koje pečete – neće se zalepiti, a ukus će biti odličan.

Roštilj održavajte na dve temperature

Najvažnije pravilo roštiljanja je da vam ništa što na njemu pečete ne zagori: jednu stranu roštilja zato držite vrućom, za ono što treba da se ispeče, a drugu toplom, taman da na njoj možete držati gotovu hranu da se ne hladi, ali pazite da ne stoji dugo da se ne presuši, da na kraju sve ne upropastite i da ispadne da smo vas džaba savetovali.

SAVET PLUS

Kada pečete svinjetinu, pre nego što bude gotova, u šerpu iseckajte dosta luka i meso stavite unutra (ovo važi za one koji uz roštilj obožavaju luk). Protresite i pustite da luk pusti sokove. Oduševićete se ukusom.

#Roštilj

'