AKTUELNO

Margarin za mazanje ima sličan ukus i teksturu kao otopljen puter.

Iako u receptima među sastojcima dominira puter, a nutricionisti govore da je on značajno bolji izbor, gotovo 90 odsto ljudi ipak koristi margarin, pretežno zbog cene koja je i do 4 puta niža u odnosu na puter. Zato sada nećemo pričati o tome šta je bolje, već kada i za šta treba koristiti margarin za mazanje, a kada margarin u kocki, odnosno onaj za kolače.

Margarin za mazanje ima sličan ukus i teksturu kao otopljen puter, ali razlika je u tome što puter sadrži više vode, a manje zasićenih masti. Danas možete da pronađete najrazličitije tipove margarina za svačije potrebe - sa niskim sadržajem soli, masti, bez mlečnih proizvoda, sa maslinovim uljem, veganski... Ima ih dosta. Koristi se obično kao namaz za hleb ili podloga za druge sastojke u sendviču, ali naše domaćice ga koriste i za podmazivanje plehova. Kada je reč o receptima, tamo gde se zahteva puter a vi planirate da ga zamenite margarinom, uglavnom je bolje da izaberete margarin za mazanje - tekstura je lepša, pa će poslastica biti ukusnija i mekša.

Tamo gde se među sastojcima navodi margarin, koristite onaj za kolače, jer služi pre svega učvršćivanju, pa biste sa margarinom za mazanje mogli da dobijete fil koji se razliva ili mekano umesto krckavog testa. Margarin za mazanje previše je mekan za pite, testa i druge recepte u kojima se traži puter, a nije dobar izbor ni za prelive.

Zbog visokog sadržaja vode, niskomasni margarin nije dobar za kuvanje i mešenje. Margarin za kolače ima sličnu teksturu kao puter, pa je mnogo bolja zamena kada kuvate u odnosu na margarin za mazanje.

#kuvar

'