AKTUELNO

Saznajte koje je namirnice poželjno izbaciti iz ishrane da ne bi izazvale pogoršanje reumatoidnog artritisa i dovele do jakih bolova u zglobovima.

Ako patite od simptoma reumatoidnog artritsa kao što su bol u zglobovima i upale, pametno je držati se zdrave ishrane i izbegavati hranu koja može pogoršati date simptome.

Ako se pitate odakle da počnete, za početak je potrebno izbaciti namirnice koje mogu dovesti do prekomerne težine. Dodatni kilogrami opterećuju zglobove i uzrokuju bolove i povrede. Ovo su namirnice za koje važi preporuka da mogu doprineti gojenju i izazvati upale koja pogoršavaju simptome reumatodinog artritisa:

1. Crveno meso

Crveno meso sadrže visok nivo zasićenih masti, što može pogoršati upale i doprineti gojaznosti. Takođe sadrži i omega-6 masne kiseline, koje mogu doprineti upalama zglobova ako je unos suviše obiman. Pojedinci sa reumatodinim artritisom su prijavili da se njihovi simptomi poboljšavaju kada izbace iz ishrane crveno meso. Međutim, manje količine crvenog mesa mogu da obezbede proteine i važne hranljive materije za ljude sa reumatoidnim artritisom, bez izazivanja dodatnih upala.

Foto: Unsplash

2. Šećer i belo brašno

Vaš nivo šećera u krvi može se povećati nakon što pojedete jednostavne ugljene hidrate koji se lako razgrađuju od strane organizma. Takve namirnice uključuju slatke grickalice i pića, hleb od belog brašna, testeninu i beli pirinač. Šećer u krvi podstiče organizam da proizvodi proinflamatorne hemikalije koje se nazivaju citokini, koje mogu pogoršati simptome reumatoidnog artritisa i uticati na vaše zglobove. Ove namirnice takođe mogu uzrokovati pojavu gojaznosti, i izazvati dodatni bol u zglobovima.

3. Pržena hrana

Odstranjivanje pržene hrane iz ishrane može smanjiti nivo reumatodinih upala, po istraživanju sa Medicinskog fakulteta Mount Sinai. Njihova studija, objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism1 , istakla je da pržena hrana sadrži toksine koji mogu povećati oksidaciju u ćelijama tela. Pohovana hrana je takođe bogata nezdravim mastima i može doprineti gojaznosti.

1  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1074343

4. Gluten

Gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam, može da doprinese inflamaciji tkiva kod nekih ljudi. Doktori ističu da efekat može biti još jači za ljude sa autoimunim poremećajem kao što je celijakija ili reumatoidni artritis.

Foto: Unsplash

5. Alkohol

Pokazalo se da manja do umerena konzumacija alkohola smanjuje rizik za nastajanje reumatodinog artritisa i usporava njegovu progresiju, prema pregledu studija2  iz 2012. godine objavljenog na klinici za reumatske bolesti Severne Amerike. Studija BMJ-a3  takođe iz 2012. imala je slične nalaze: žene koje su pile više od tri čaše alkohola nedeljno imale su 50% šanse za pogoršanje reumatoidnog artritisa koji su već imale. Međutim, konzumacija previše alkohola može prouzrokovati nagli porast nivoa C-reaktivnog proteina (CRP), prema istraživanju4  objavljenom u časopisu Alcohol and Alcoholism 2009. godine. Alkohol u većim količinama može povećati upale i pogoršati reumatodini artritis.

6. Prerađena hrana

Industrijski prerađena hrana, od hrane u supermarketima do obroka koji su spremni za jelo ili zahtevaju minimalno kuvanje, obično obiluje sastojcima koji uzrokuju upale. Takvi proizvodi su prepuni šećera, prečišćenog brašna i zasićenih masti - sve to čini hranu neodoljivom, ali i nezdravom. Uvek pročitajte etiketu i listu sastojaka o prerađenim namirnicama pre kupovine istih, kako biste napravili mudru odluku, i izbegli otežavanje simptoma reumatoidnog artritisa sa datom hranom.

2  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4116451/

3  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3393782/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513683/

Više o reumatodinom artritisu i kako ga uspešno prevenirati možete pročitati više upravo OVDE.

Pink.rs

#Zdravlje

'