AKTUELNO

Kako se ostavlja grašak za zimnicu? Predstavljamo vam 2 načina!

Grašak ima malo kalorija a nekoliko vitamina (A, K, C, B6) a u našoj kuhinji je popularan sastojak variva, supa i salata.

Odmerite nešto više vode nego što imate graška pa je stavite da provri. Sipajte u vodu šećer (kašičicu šećera na kilogram graška) i zatim dodajte i grašak da vri oko 5 minuta, pa ga ocedite. Kad se ohladi, spreman je za pakovanje u kese i zamrzavanje.

Ako želite da ga pasterizujete i ostavite u teglama (na primer, ako nemate dovoljno mesta u zamrzivaču) na 1 kilogram graška odmerite 1 litar vode, dodajte 1 kašičicu šećera i kašiku soli pa stavite da voda provri. Kad se ova voda prohladi, oceđen grašak koji ste kratko prokuvali prema gornjem uputstvu sipajte u čiste, sterilisane tegle, nalijte vodom i zatvorite hermetički.

Kuvajte tegle 10-15 minuta u većoj posudi - na dno šerpe stavite staru kuhinjsku krpu, a ključala voda treba da dostigne sve do gornjeg ruba tegle (ispod poklopca). Ostavite tegle u vodi dok se ona ne prohladi, a zatim još tople tegle smestite u korpu i prekrite do sutradan.

Ovako spremljen grašak mora se čuvati na hladnom i tamnom mestu.

#grašak

'