AKTUELNO

Kada bi se hrani dodeljivale nagrade, slanina ne bi imala visoko mesto u kategoriji zdravlja, ali bi mogla da osvoji glavnu nagradu u kategoriji omiljene hrane.

- Slanina je previše savršena da bi mogla da se opiše rečima - izjavio je Gejl Vans Sivil, osnivač i predsednik "Senzori spektrum”-a, konsultantske firme koja pomaže kompanijama da nauče kako senzorni znakovi podstiču percepciju potrošača o proizvodima.

U nedavno sprovedenoj studiji, slanina je rangirana u srednjem rasponu namirnica koje su povezane sa pokazateljima "zavisnosti od hrane“.

- Slanina je ta savršena kombinacija slatkog, slanog, zadimljenog i ukusnog karaktera. Upravo ta savršena kombinacija sastojaka ide pravo u mozak, koji vam kaže, uzmi još jedan zalogaj - kaže Linda Papadopulos, ekspert za senzorna i potrošačka istraživanja.

Još jedan element neodoljive privlačnosti slanine je njegov prepoznatljiv miris.

- Miris koji ispunjava dom ovom divnom, slanom, zadimljenom aromom i zbog kog se osećate dobro - rekla je Linda.

Foto: Pixabay.com

Kompleksan ukus slanine

Slanina ima mnogo soli, dosta šećera, i veoma je masna - rekao je Sivil. Njen ukus uključuje slatke, karamelizovane note od sušene svinjske masti, zapečenog mesa i šećera, što ga čini veoma složenim. Neverovatan ukus slanine rezultat je suvog mesa u interakciji sa soli i dimom, kao i arome koja se proizvodi.

Foto: Pixabay.com

Kako se pravi slanina

Slanina potiče iz stomaka svinje. Meso se ubrizgava rastvorom koji sadrži vodu, so, šećer i lek koji uključuje natrijum nitrit i natrijum askorbat. Otopina za sušenje daje aromu i ostavlja se da se marinira u svinjetini nekoliko sati do nekoliko dana pre nego što se obese u dimnjaku, gde se uvodi dim dok se slanina zagreva. Što je slanina toplija, arome brže počinju da se razvijaju.

Proces dimljenja može trajati od dva do 24 sata. To zavisi od kompanije i njene ideje o kvalitetnoj slanini. Međutim, dimljenje slanine je umetnost, i važno je postići pravu ravnotežu mesnatosti, soli, te slatke i zapečene masne arome. Slanina se zatim ohladi, iseče i raspodeli.

#Slanina

'