AKTUELNO

Ovaj kolač od borovnica je savršena namirnica za doručak jer je slatka, ali ne previše...

Ima dovoljnu vlažnost i bogata je ovim ukusnim voćem koje će razbuditi sva vaša čula (zato se preporučuje za prvi jutarnji obrok). Oslobođen od rafinisanih šećera i pun vlakana, sigurno ćete uživati u ovom ukusnom kolaču za koji ćemo recept predstaviti u nastavku.

Ukusan, zdrav i svestran? To je recept kakav želimo!

Sastojci: 1 šolja sosa od jabuka, nezaslađenog, ¼ šolje javorovog sirupa, ½ šolje, kokosovog šećera, ½ šolje bademovog putera, 1 šolja bademovog mleka bez šećera, 1 + ½ male kašike čistog ekstrakta vanile, 1 ¾ + 2 kašike speltinog brašna od celog zrna (podelite), ½ šolje ovasa, 2 male kašike mlevenog ciemta, 1 + ½ male kašike praška za pecivo, 1 mala kašika levenog đumbira, ½ male kašike mlevenog muskantnog oraščića, ½ male kašike mlevenog pimenta (najgvirc), ¼ male kašike sode bikarbone, ¼ male kašike soli, 1+ ½ šolja svežih ili odmrznutih borovniva, ½ šolje pistaća sa ljuskom (nakon merenja ih izvadite i iseckate)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni i u pleh stavite papir za pečenje.

U srednjoj činiji pomešajte sos od jabuka, javorov sirup, kokosov šećer, bademov puter, bademovo mleko i ekstrakt vanile dok ne dobijete jednaku smesu. U drugoj većoj čini pomešajte 1 ¾ šolje speltinog brašna, ovas, cimet, prašak za pecivo, đumbir, oraščić, piment, sdu bikarbonu i so. Smesu iz prve činije prebacite u ovu i sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.

U trećoj činiji pomešajte borovnice i sa preostale dve kašike speltinog brašna. Uz pomoć gumene spatule, prebacite borovnice i iseckane pistaće u dobijeno testo, a nakon mešanje sve sipajte u pripremljen pleh. Pecite testo sve dok ne porumeni i čačkalica ne izađe potpuno čista, što je oko 55-60 minuta. Izvadite kolač da se ohladi, a potom ga izvadite uz pomoć papir za pečenje. Servirajte dok je još topao

#doručak

'