AKTUELNO

Ukusna tradicionalna poslastica koja će vas oduševiti.

Sastojci (za 8 kuglica):

Fil od crvenog pasulja: 40g crvenog pasulja, 4 šolja vode, 50g šećera

Testo: 160ml vruće vode, 110g smeđeg šećera,  250g brašna od slatkog pirinča, pola šolje susama

Za prženje: 1.5l ulja

Priprema:

Prvo napravite fil od crvenog pasulja: u srednjoj činiji pomešajte crveni pasulj sa jednom šoljom vode. Preko stavite provudnu foliju i ostavite ih preko noći da nabubre; Procedite pasulj i prespite u manju šerpu. Prelijte sa tri šolje vode. Sačekajte da proključa na srednjoj jačini, a zatim poklopite i kuvajte oko sat vremena, odnosno dok pasulj dovoljno ne omekša da ga možete izgnječii viljuškom.

Dodajte šećer i kuvajte uz konstantno mešanje dok tečnost ne ispari i ne ostane gusta pasta od crvenog pasulja. Prespite smesu u činiju i prekopite providnom folijom koju ćete u potpunosti pritisnuti uz nju. Stavite u frižider dok ne bude trebalo da se upotrebi.

Napravite testo: u manjoj činiji pomešajte toplu vodu sa smeđim šećerom i mešajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. U drugu činiju sipajte brašno slatkog pirinča i kašikom napravite malo udubljenje u sredini brašna.Sipajte sirup od šećera u sredinu i mešajte dobro oko 5 minuta, dok se ne stvori testo koje se ne lepi za činiju.

Preko radne površine pospite malo brašna, a zatim na njega stavite testo i mesite oko 5 minuta. Napravite glatku kuglu od testa. Ukoliko je potrebno, dodajte malo brašna i vode. Testo podelite na 8 komada, a od svakog od njih napravite male pljeskavice (prečnika oko 6.5cm) u čiju sredinu ćete stavljati jednu malu kašiku fila od crvenog pasulja. Ivicama preklopite sredinu i formirajte kuglicu od testa. Uvaljajte je u susam i isto ponovite sa preostalih 7 komada.

Zagejte ulje na 180 stepeni pa spustite kuglice da se prže oko 15 minuta uz mešanje. Kada postanu zlatne boje, stavite ih na maramicu da se ocede od viška ulja i servirajte.

#Hrana

'