AKTUELNO

Zamrzavanje hrane spas je za sve koji nemaju mnogo vremena da svakodnevno pripremaju oborke za sebe ili porodicu. Međutim, sigurno vam se dogodilo da iz zamrzivača izvadite posudu sa graškom ili sladoledom, i primetite sloj leda koji se uhvatio po površini hrane.

Taj sloj leda stvara se kada se hrana isuši. Kristalizovani led je zapravo vlaga koja se oslobodila iz hrane i pretvorila u led sa spoljašnje strane. A to se događa iz dva razloga: ili hranu niste pravilno uskladištili ili predugo stoji u zamrzivaču.

Ali, nemojte očajavati. Hranu koja je uhvatila koru leda nemojte bacati jer je potpuno zdrava za korišćenje i ponovno odmrzavanje. Možda nećete uživati u osušenom ukusu zamrznute pice, ali led iz namirnica ne utiče na njihov kvalitet.

Kako bi sprečili nastanak kristala leda na hrani, najpre morati namirnice zamrzavati pravilno. Najbolje je koristiti vakuum posude ili plastične kese za zamrzivač. Vazduh koji dolazi u dodir sa hranom ubrzava nastanak leda na njoj. Takođe se pobrinite da temperatura u zamrzivaču ne bude preniska ili da ste ga pretrpali namirnicama. Potrebno je da u njemu bude prostora za cirkulisanje vazduha i da temperatura bude oko -18 ºC. Hrana koju zamrtzavate mora biti potpuno ohlađena kako toplota i kondenzacija ne bi dovele do stvaranja sloja leda.

#Hrana

'