AKTUELNO

Restorani brze hrane ne treba da budu optuženi kao glavni krivac za prejedanje jer se pokazalo da njihovi obroci sadrže 33 odsto kalorija manje nego klasični restorani.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, gojaznost se skoro utrostručila u poslednje četiri decenije. Da deo odgovornosti za epidemiju snose i restorani, tvrde naučnici sa američkog Univerziteta Tafts.

Njihova studija sprovedena u pet zemalja pokazala je da velike porcije u običnim restoranima i restoranima brze hrane nisu problem samo u Americi već širom sveta.

Naučnici su analizirali koliko kalorija se nalazi u pet najčešćih porudžbina u slučajno izabranim restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji i uporedili podatke sa onim iz američkih restorana. Studija je pokazala da 94 odsto porcija u klasičnim restoranima i 72 odsto u restoranima brze hrane ima 600 kalorija i više. Tri odsto obroka u restoranima imalo je 2.000 i više kalorija.

Kako kažu naučnici, restorani brze hrane ne treba da budu optuženi kao glavni krivac za prejedanje jer se pokazalo da njihovi obroci sadrže 33 odsto kalorija manje nego klasični restorani. U proseku, obroci u restoranima brze hrane imali su 809 kalorija, a oni u klasičnim čak 1.317. Prema novijim preporukama, obroci u restoranskim obrocima ne treba da prelaze 600 kalorija.

#gojaznost

#kuvar

'