AKTUELNO

Božićna trpeza je nezamisliva bez ruske salate.

Prava domaća ruska salata je ponos svake domaćice, a one koje imaju najbolji recept čuvaju ga ljubomorno od svih.

Rešili smo da sa cama podelimo naš recept za najbolju rusku salatu koju ste do sada probali. Tajna je u pravilnom odnosu količina različitih sastojaka koje koristite u salati.

Potrebno vam je:

- 6 oljuštenih skuvanih krompira,

- jedna šargarepa ili više po ukusu,

- 4 kuvana jaja,

- 6 većih kiselih krastavaca,

- 150 grama graška,

- pola šolje sitno iseckane šunke,

- kašika svežeg iseckanog peršuna,

- majonez po sopstvenom ukusu.

Skuvajte krompir, jaja, šargarepu i grašak. Iseckajte sve sastojke na sitno i sipajte ih u veću činiju. Dodajte majonez i nežno mešajte sastojke dok se ne sjedine. Dodajte pola količine peršuna u smesu, a drugom polovinom ukrasite salatu kada je servirate u činije.

Foto: Pixabay.com

Ruska salata ili Olivierova salata (rus. салат Оливье) - vrsta salate, koja se priprema s majonezom, kuvanim krompirom, šargarepom, kiselim krastavcima, šunkom, kuvanim jajima, a ponekad i s različitim vrstama kobasica ili s kuvanom piletinom.

Ime je dobila po ruskom kuvaru belgijskog porekla, koji je prvi pripremio u restoranu "Ermitaž" u Moskvi 1860. godine.

U godinama gladi, koje su usledile nakon Oktobarske revolucije i Ruskog građanskog rata, većina osnovnih sastojaka zamenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima.

Ova salata je poznata u mnogim evropskim zemljama, iako ne uvek pod istim imenom. U nekim zemljama (npr. Italija, Francuska, Španija, Makedonija, Bugarska itd.) poznata je kao "ruska salata", dok je u nekim drugim zemljama (npr. Rusija, Ukrajina, Nemačka, SAD, Velika Britanija, Hrvatska itd.) poznata pod nazivom "Olivierova salata" ili "francuska salata".

#Pink.rs

#Recept

#kuvar

#ruska salata

#salata

'