AKTUELNO

Bićete oduševljeni ukusom.

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, beli luk, ulje i so, do “bogatijih” ajvara s dodatkom patlidžanima, ljutim papričicama, paradajzom, začinskim biljem.

Danas vam donosimo recept za najukusniji domaći ajvar.

Sastojci (za otprilike 4,5 kg ajvara):

10 kg crvene paprike

3 kg patlidžana

2-4 ljuta feferona (po ukusu)

2-3 kašike alkoholnog sirćeta

1-2 glavice belog luka

1 l + 2 dcl suncokretovog ulja

so po ukusu – otprilike 5 kašika, ali ne preterujte, postupno dodajte so i pri svakom dodavanju probajte

Priprema:

Paprike operite i dobro osušite (po potrebi ih možete obrisati). Pecite ih u rerni na 225 stepeni (na rešetki ili velikom limu) ili na roštilju, dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike.Izvadite paprike iz rerne i pokrijte ih suvom čistom krpom, da bi se kožica kasnije lakše odvajala. Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata, dok se ne ohlade, piše stvarukusa.rs. Potom paprike ogulite i očistite od semenki i peteljki. U međuvremenu počnite da pečete patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku. Zavisno od veličine peku se 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu, pa ih zajedno s paprikom sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu.

U velikoj posudi zagrejte 1 l ulja, pa dodajte smesu paprike i patlidžana. Kuvajte 2-3 sata na umerenoj vatri uz stalno mešanje, dok ajvar ne dobije gustoću kakvu želite. Pred kraj dodajte začine po želji. Za spremanje ajvara najpraktičnije su tegle s poklopcima na navoj. Prethodno oprane i osušene tegle i poklopce sterilizujte u rerni – zagrejte je na 100° C, a oprane i suve tegle i poklopce ostavite u rerni 15-20 minuta. Nakon toga tegle odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike 1 cm. U posebnoj posudi ugrejte još 2 dl ulja, pa svaku teglu ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema dotoka vazduha u smesu. Poklopcima zatvorite tegle , pa ih zamotajte u stolnjak ili ćebe, stavite u kartonsku kutiju i ostavite da se postupno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete odložiti na hladnom i tamnom mestu.

#Ajvar

'