Info
ZABAVA

svet

Hitlerov MAJN KAMPF među najčitanijim knjigama!


Reizdanje knjige Majn Kampf Adolfa Hitlera doživelo je šesto izdanje.


Institut za savremenu istoriju u Minhenu saopštio je da je oko 85.000 kopija nove verzije antisemitskog manifesta lidera nacista rasprodato od prošlog januara. 

Priznati institut navodi da je, daleko od promocije desničarske ideologije, publikacija pokrenula debatu o obnovljenom porastu "autoritarnih političkih stavova" u zapadnom društvu.

Prvobitno je planirano da se štampa samo 4.000 kopija, ali je tiraž povećan zbog potražnje, te će se šesto izdanje Hitlerove knjige naći u knižarama tokom ovog meseca. 

Dvotomno izdanje nalazilo se na listi bestselera nedeljnika "Der Spiegel" tokom većeg dela prošle godine i čak je bilo na vrhu liste dve nedelje u aprilu. 

-Ispostavilo se da je potpuno neosnovan strah da će publikacija promovisati Hitlerovu ideologiju, učiniti je društveno prihvatljivom i dati neonacistima novu platformu za propagandu- izjavio je direktor Instituta za savremenu istoriju Andreas Viršing.

- Suprotno tome, debata o Hitlerovom pogledu na svet i njegovom pristupu propagandi pružila je šansu da ukažemo na uzroke i posledice totalitarnih ideologija i trenutku kada autoritarni politički stavovi i desničarski slogani uzimaju maha - dodao je on.

Za sada su planirana još engleska i francuska izdanja uprkos velikom interesovanju i u mnogim drugim zemljama.

S. M.

Komentari • 0


povezane vesti