AKTUELNO

Kniga "Aleksandar od Jugoslavije" privukla je veliku pažnju čitalaca.

Knjiga Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije” naišla je na veliko interesovanje, i bila je jedna od najprodavanijih knjiga na “Sajmu knjiga” u Beogradu koji se nedavno završio.

Drašković je gostujući u Novom jutru rekao da je i on sam očekivao da će ova knjiga da privuče pažnju čitalaca.

- Znao sam da će ljude da zainteresuje ta istina o osnivaču Jugoslavije, koja je osam decenija sistematično skrivana i terana u zaborav, zatrpavana neistinama - kaže Drašković, dodajući da nakon ove knjige je on sam počeo da dobija, kako kaže, “ideološke pretnje”.

- To su ideološke pretnje, jer sadržaj je takav i kažu mi "proći ćeš kao izdajnik Aleksandar" - tvrdi Drašković dodajući da je takva “matrica ponašanja postojala i za vreme vladavine kralja Aleksandra”.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne zaboravimo da za vreme izbora, 1921. godine, za Ustavotvornu skupštinu i za nekave tadašnje lokane izbore u Beogradu i Crnoj Gori pobeđuju komunisti. Aleksandar navodno uvodi tkz. dikataturu, za izdajnika je proglašavan jako često. Bio je optužen da je odbio da stvori Veliku Srbiju koju su mu navodno nudili saveznici. Zapravo, on je 1918. godine mogao da zaokruži Srbiju dokle je hteo, a on je to odbio i rešio da stvara Jugoslaviju - objašnjava Drašković, naglašavajući da kralju Aleksandru nije ni nuđeno da stvara Veliku Srbiju.

- Kaže se da nije stvorio Veliku Srbjiju, a on je stvorio najveću. Prvi put u Jugoslaviji su se tada našlo najveše Srba na jednom mestu ikada - tvrdi Dršaković.

- Ono što je činjenica je da se 1918. godine kada se rat završava, on se sudara sa istinom da u toj uništenoj, opljačkanoj i biološki na umoru, Srbiji vidi zemlju koja mora da preživi i da se uspravi, a na drugoj strani u Vojvodini, Bosni u Hrvatkoj ili Dalmaciji više Srba je bilo nego u toj njegovoj maloj kraljevini, pa se odlučio na potez ujedinjenja - objašnjava Drašković dodajući da su u to vreme svi hteli da budu sa Srbijom.

- Velike sile su imale mutne planove u Versaju, da Srbija dobije malo zadovoljenje u Vojvodini - kaže Drašković, i dodaje da je kralj Aleksandar neke uzore pronalazio kod Amerike.

- Njegov projekt je bio da napravi banovine, to bi izgledalo kao američke države. On je mislio da je uređujući Jugoslaviju po američkom uzoru mogu da se rode i stvore Jugosloveni. Sigurno bi u savez Balkanskih držva, čiji je on bio arhitekta, pored Grčke, Turske, Rumunije uvukao i Bugarsku i to bi bio tvrd zalogaj bilo kome ko bi se zaleteo na taj savez, pa i Hitleru 1941. godine. Bio je jako oprezan i mudar, srećna kombinacija Karađorđevića ratnika i Petrovića diplomate - objašnjava Drašković, tvrdeći zbog svega toga danas se mnoge stvari o kralju Aleksandru marginalizuju.

- Od 1945. godine se ljudi uče da je Tito tvorac Jugoslavije, da je Jugoslavija stvorena u Jajcu a kraljevina Jugoslavija se baca u zaborava ili se sve o toj zemlji i Aleksandru temelji na neistinama. Odjeci tih laže žive i danas - ističe Drašković.

Međutim, danas se ipak očekuje da će tvorac Jugoslavije dobiti i prvo obeležje u prestonici, koje će stajati između skupštine grada i zgrade predsedništva.

- Mislim da je predsednik Vučić izabrao pravo mesto. I kralj Petar mora da dobije spomenik, a ja zagovaram i Trijumfalnu kapiju - dodaje Drašković

#Jugoslavija

#Vuk Drašković

#knjiga

'