AKTUELNO

Ovogodišnji Oktobarski salon bio je najposećeniji do sada, ponovo regionalno i svetski prepoznat, sa preko 40 hiljada posetilaca, a 2014. godine su nas napadali zbog odluke da salon bude održavan svake druge godine, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je na svom Fejsbuk profilu podsetio na napade Mie David, koja je optuživala vlast da gasi Oktobarski salon i da ne brine o kulturi.

- Da li se sećate histerije u javnosti koju je 2014. godine izazvala tadašnja direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David kada je Skupština grada donela odluku da Oktobarski salon bude održavan svake druge godine? Da li se sećate lažnih optužbi da vlast gasi Oktobarski salon i da nas ne interesuje kultura? A taj Oktobarski salon koji su oni organizovali imao je te, 2014. godine, tri hiljade posetilaca!? Danas kada se pokazalo da je Oktobarski salon koji se održava svake druge godine kvalitetniji i posećeniji bio bi red da priznaju da je prelazak na bijenalni karakter bio pravi potez - napisao je Vesić i dodao:

Pre dve godine Oktobarski salon, prvi put održan kao bijenale, imao je 17 hiljada posetilaca.

Oktobarski salon je reprezentativna međunarodna manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd. Počeci Oktobarskog salona sežu do 1960. godine, kada je ustanovljen po ugledu na izložbe Pariskih salona, kao godišnja izložba najboljih dela u oblasti likovnih umetnosti na jugoslovenskoj sceni, a od 1967. i primenjenih umetnosti.

Ovogodišnji Oktobarski salon bio je najposećeniji do sada, regionalno i svetski prepoznat, sa preko 40.000 posetilaca. To je još jedan dokaz da je prelazak na bijenalni karakter bio pravi potez, jer smo dobili bolji kvalitet i veći broj posetilaca, rekla je v.d. direktorka Kulturnog centra Beograda Gordana Goncić.

Ona je potvrdila da je žiri 57. Oktobarskog salona dodelio dve ravnopravne nagrade, domaćoj umetnici Nini Ivanović za rad „Planina” i Francuskinji Margarit Imo za rad „Kraljica leoparda”.

– U pitanju su dve umetnice iste generacije koje na njihovom umetničkom putu karakteriše jasno definisan identitet i pravac – ocenila je Gordana Goncić.

Prema njenim rečima, ovogodišnji Oktobarski salon predstavlja dokaz da je moguće stvoriti umetnički relavantan događaj i u isto vreme ostvariti dobru posećenost.

– Imali smo veliku medijsku prisutnost, na društvenim mrežama takođe, što je dalo ogroman efekat ne samo za vidljivost Oktobarskog salona već i za popularizaciju savremene vizuelne umetnosti. Veoma smo ponosni na rekordnu posećenost i veliku medijsku pažnju, kao i na činjenicu da smo Beograd i ovaj događaj postavili na svetsku mapu kulturnih dešavanja. Sa te strane, naša misija je bila uspešna – dodala je Gordana Goncić.

#Goran Vesić

#Oktobarski salon

'