AKTUELNO

Ukoliko želite da čujete neispričane priče o tradiciji i običajima u beogradskim gradskim kućama s kraja 19. veka, praznici su pravo vreme za to, poručuju iz muzeja.

Dom Jevrema Grujića, jedinstveni muzej umetnosti, istorije i diplomatije, koji čuva umetničku kolekciju skupljanu tokom dva i po veka, po drugi put će se pridružiti manifestaciji Ulica otvorenog srca, koja se tradicionalno održava 1. januara u Svetogorskoj ulici.

Svi sugrađani i strani turisti, koji posećuju Beograd za vreme praznika, moći će da vide jedinstvenu umetničku kolekciju koju čine dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Zore Petrović, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, umetničke predmete, kraljevske poklone i to sve u ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Posetioci će moći da probaju i čuvenu tortu kraljice Natalije uz šoljicu kafe ili čaja u salonima u kojima su se nekada održavali čuveni novogodišnji balovi.

Premijerno će biti prikazan portret Slavka i Mejbl Grujić, koji je specijalno izrađen za proslavu 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske, kao i restaurirana remek dela Uroša Kneževića i čuvena italijanska ikona s kraja 17. veka.

Dom Jevrema Grujića će biti otvoren za posete 1. januara od 11 do 17 časova, a vođene ture biće organizovane na svakih pola sata.

S. P.

#Beograd

#Nova godina

'