AKTUELNO

Pre nešto više od dva meseca dva monaha manastira Tuman kod Golupca šokirali su region, a bogami i svet.

Da podsetimo, jeromonah Petar i monah Teofil odsvirali su na akustičnim gitarama cover velikog hita benda Iron Iaiden “Wasting Love”, i izazvali burnu reakciju na internetu i društvenim mrežama, a o njihovom performansu pričalo se danima. Video snimak njihovog covera do sada je, samo na YouTube platformi, videlo skoro 200.000 ljudi.

Ogromna većina dobronamernih maksimalno je podržala mlade monahe i njihovu odluku da svoju ljubav pema Gospodu ne drže u očekivanom “kalupu”, već da uz blagoslov Igumana manastira Tuman, Dimitrija, pokažu da su i monasi ljudi sa svojim talentima i interesovanjima, a da se ljubav pema Bogu nosi na jedinom mogućem mestu – u srcu.

Najčešće potezana zamerka bila je izbor benda. Tim povodom Otac Petar nam je obrazložio da se on trudi da nikad ne gleda ljude i stvari crno-belo udarajući im trajne etikete, već pokušava da istakne ono sto je dobro i da to potencira, te su Teofil i on u slučaju pesme “Rasipanje ljubavi” prepoznali najpre izvaredanu muzičku kompoziciju kao i tekst koji može biti shvaćen u jednom pravoslavnom kontekstu, dok je opet, s druge strane, nepravedno povezivati članove benda sa bilo kakvom”đavoljom rabotom”. Argument za to je činjenica da u tom bendu ima revnosnih hrišćana, kao što je bubnjar Niko, ali i da Maideni imaju pesme sa hrišćanskom tematikom i da jedna od njih čak pominje Hristovu nevinu žrtvu na Krstu za nas.

Otac Teofil kaže da su se na ovaj način odužili bendu uz čiju su muziku odrastali, da ne veruje da će više pred kamerama svirati Iron Maiden, ali da će se svakako moliti za njih.

Sada, mladi monasi iz Tumana nas darivaju ponovo muzikom, ali ovog puta ne coveroma. Melodični autorski instrumental “Priziv”, koji je nastao u vreme iskušeničkog perioda monaha Petra i Teofila, i video zapis u kojem se vide brojne lepote jednog od najlepših srpskih manastira sada, verujemo, nikome ne bi trebalo da zasmeta.

#Monah

#Rok

'