AKTUELNO

Univerzitet u Novom Sadu bio je domaćin jednodnevnog skupa pod nazivom "Seminar i sajam visokog obrazovanja Kine i Srbije” koji je bio posvećen unapređenju saradnje Kine i Srbije u oblasti visokog obrazovanja.

- Kina je u poslednjih 15 do 20 godina utrostručila budžet za nauku. Potencijali kineske privrede nisu samo u masovnoj i jeftinoj proizvodnji, nego i orjentaciji na inovacije i nove tehnologije, nešto što je uveliko vidljivo u naučnom i privrednom svetu - rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević.

On je napomenuo da je akademskoj saradnji Kine i Srbije prethodila uspešna privredna saradnja.

- Ovaj događaj je potvrda našeg privilegovanog položaja u saradnji sa Kinom - rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Jakšić i dodao da je saradnja sa Kinom na visokom akademskom nivou, te da moramo da privlačimo strane studente, jer imamo šta da ponudimo.

Predsednik Kineske asocijacije za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja Li Čušeng je rekao da se nada da će ova poseta proširiti i unaprediti saradnju, pre svega u razmeni studenata.

Na skupu je bio i Marko Ljubičić, jedan od prvim naših studenata koji su odavde otišli u Kinu na doktorske studije. On je u Kini proveo 11 godina, a na univerzitetu u Šangaju radio je kao profesor.

- Vraćali smo se često u Srbiju i trudili smo se da unapredimo saradnju između Kine i Srbije, pevashodno na akademskom, ali i na ekonomskom i kulturnom planu - istakao je Ljubičić.

U okviru sajma predstavilo se 35 visoko rangiranih univerziteta u Narodnoj Republici Kini. Predstavnici univerziteta Kine i Srbije vodili su razgovore o saradnji i aktivnosti izgradnje zajedničkih kapaciteta u oblasti obrazovanja između dve zemlje.

Tema skupa je bila i razmena akademskog osoblja i studenata na svim nivoima, a šira javnost imala je mogućnost da iz prve ruke dobije informacije o studijskim programima i uslovima studiranja na kineskim univerzitetima, kao i stipendijama za mobilnost akademskog osoblja i studenata.

#Kina

#Srbija

#saradnja

'