AKTUELNO

Autori na platnu donose kritičke obrade prizora i fenomena multimedijskog društva razvijenog kapitalizm.

Na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji – Bijenalu 2017, Srbiju će predstavljati projekat "Enklava – Slikarstvo, posledica ovakvog života", troje umetnika - Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića, rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Ministarstvo kulture i informisanja za nastup Srbije na Bijenalu jednoj od najznačajnijih svetskih smotri u oblasti savremene umetnosti, izdvojilo je 20 miliona dinara, rekao je Vukosavljević na konferenciji za novinare.

Vukosavljević je naveo da je na konkurs stiglo 38 idejnih rešenja, od kojih su Programski savet i komesar odabrali projekat "Enklava" koji će biti izložen u Veneciji u Paviljonu "Srbija", u Djardinima, od 10. maja do 26. novembra.

Čelnik Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada biće komesar nastupa Srbije na Bijenalu.

Predsednik Komisije Nikola Božović rekao je da je izabrani projekat autorska izložba kustosa Nikole Šuice, profesora istorije umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Prema rečima Božovića, projekat "Enklava" formira slikarsku izložbu sa epicentrom u stvaralaštvu Milene Dragićević, jedne od svetski najetabliranijih slikarki sa ovih prostora, uz učešće dvojice beogradskih slikara, Dragana Zdravkovića i Vladislava Šćepanovića.

Božović je rekao i da tri autora srodnih sezibiliteta predstavljaju generacijski i značenjski spoj koji uljanoj slici vraća vitalnost i referentnost u širokom polju savremene likovne umetnosti.

Odluku je doneo Programski savet u kome su bili Nikola Božović, vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti predsednik, Zoran Bulajić, redovni profesor na FPU, Nina Krstić, istoričar umetnosti, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Milica Petronijević, istoričar umetnosti, direktor Umetničke galerije "Nadežda Petrović" u Čačku i Ivan Grubanov, predstavnik Srbije na Bijenalu 2015. godine.

I. P.

#Izložba

#Umetnik

#Venecija

'