AKTUELNO

Četvrta sezona ciklusa koncerata "Kolarac tvoj svet muzike", koju Centar za muziku Kolarčeve zadužbine organizuje u saradnji sa MTS-om, počinje 11. oktobra nastupom pijaniste Siprijana Kacarisa sa Kiparskim simfonijskim orkestrom.

Siprijan Kacaris, francusko-kiparski pijanista i kompozitor, rođen je u Marseju, a istaknuti francuski muzički magazin "Dijapason" ga rangira među najbolje pijaniste 20. veka.

Njegova karijera uključuje nastupe sa najvećim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Štackapela Drezden, Gevandhaus Lajpcih, Klivlend orkestar, Filadelfija orkestar, Koncertgebau iz Amsterdama, Filharmonija iz Londona, Moskovska filharmonija, Pekingški simfonijski orkestar.

Sarađivao je sa svetski poznatim dirigentima kao što su Bernštajn, Mazur, Čung, Mariner, Retl, Rostropovič, Ditua, Dohnanji, Ormandi.

Najznačajniji događaji iz njegove karijere uključuju seriju od 13 programa o Šopenu proizvedenom od strane japanske televizije, resital u okviru obeležavanja 150. godina od smrti Frederika Šopena koji je održao u Karnegi holu 1999. godine, dva koncerta povodom Olimpijskih igara u Pekingu, u Nacionalnom centru za scenske umetnosti (2008) kao i majstorskim kurs u kući Franca Lista u Vajmaru 2006., koji je održao kao prvi pijanista još od Listove smrti.

Kiparski simfonijski orkestar, kao jedini profesionalni simfonijski orkestar na Kipru danas, brzo je izrastao u moderan, dinamičan orkestar koji ima važno mesto u muzičkom životu ostrva i istovremeno je nacionalni simbol Kipra u Evropi i svetu.

Godišnje imaju blizu 100 nastupa u zemlji i stalno širi repertoar, koji čine velika klasična remek-dela, operska i baletska muzika, orkestrska muzika, filmska muzika, muzika iz mjuzikla, džez kompozicije, narodne pesme, nastojeći da osmisli inovativne umetničke programe.

Promoviše kiparsko muzičko stvaralaštvo i kiparske soliste, a gostovao je u Grčkoj, Nemačkoj, Danskoj, Bugarskoj, Francuskoj, na Malti, u Velikoj Britaniji.

Kiparski simfonijski orkestar okuplja 42 muzičara iz 16 zemalja, a u Kolarčevoj zadužbini nastupiće sa svojim umetničkim direktorom i glavnim dirigentom Jensom Georgom Bahmanom.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 1.600 i 1.800 dinara.

#Kolarac

'