AKTUELNO

Skupština Jagodine iz budžeta će izdvojiti 310.000 dinara za pozorišnu prestavu "Tri nepravde Sretena Adžića", a povod je 120 godina školovanja učitelja u tom gradu

Sreten Adžić (1856 -1933.) je bio osnivač Muške učiteljske škole, Doma za učenike i Parka prirode sa botaničkom baštom u Jagodini, a osim za pozorišnu predstavu, predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma Marković odobrio je da se novac iz budžeta dodeli i za nastavak snimanja filma "Kralj Petar Prvi" reditelja Petra Ristovskog.

Tim novcem će, naime biti plaćeni put, smeštaj i hrana za za put stotinu mladih sportisata iz Jagodine, a koji će statirati kao srpski u vojnici u scenama koje će se snimati na Krfu.

Reditelj predstave "Tri nepravde Sretena Adžića" je univerzitetski profesor i slikar Sretko Divljan, a tekst je Slobodana Žikića.

Predstava će premijerno biti izvedena početkom novembra, a igraju profesionalni glumci: Sasas Torlaković, Slobodan Tešić, Biljana Ðurović, Srđan Aleksić, Milan Caci Mihajlović...

- Tom predstavom biće obeleženo sto godina od završetka Velikog rata, u kojem je učestvao veliki broj učenika Muške učiteljske škole, i 70 godina od rođenja Žikića - izjavio je Divljan Tanjugu.

On je naveo i da je Adžić doneo prvu fudbalsku loptu u ovaj grad, ali uveo i "prvo dualno obrazovanje u Srbiji o kojem sada govorimo".

Prestava će biti i temelj buduće kulturne manifestacija, koja će biti organizovana u čast i zarad sećanja na novinara "Politike", proznog i pozorišnog pisca i pesnika Slobodana Žikića (1948-2017)

Divljan, koji je dva mandata bio dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, a koji ove godine obeležava 25 rada, je dodao da se pozorišnim komadom "Tri nepravde Sretena Adzića", "otimaju od zaborava važne i znamenite ličnosti kao i događaji od velike važnosti za istoriju Jagodine i Srbije".

Adžić se rodio u selu Mala Sugubina kod Trstenika, školovao se Kragujevcu, Beču, Lajpcigu...

#Dragan Marković Palma

#Jagodina

#kultura

'