AKTUELNO

Autor i voditelj "Žikine šarenice" Živorad Žika Nikolić zanimljive i poučne priče donosi nam svakog vikenda, pa tako i danas i to upravo iz Negotina, rodnog mesta našeg najznačajnijeg muzičara Stevana S.Mokranjca.

Karavan emisije “Žikina šarenica” danas je na severoistoku Srbije, u gradu Negotinu, odakle nam donosi divne priče o tom kraju, ali i o značaju i istoriji našeg naroda.

Mnoge važne istorijske ličnosti potiču iz tog kraja, kao što su Hajduk Veljku, ali  legendarni kompozitoru Stevani Mokranjac, ali i o onima pred kojima je tek budućnost.

Foto: TvPink Printscreen

- Mokranjac je najznačajniji i najpoznatiji srpski kompozitor. Rođen je u Negotinu 1856.godine, a umro je kao izbeglica u Skoplju 1914.godine. I njegove poslednje trenutke je opisao Branislav Nušić koji je kao diplomata u to vreme službovao u Skoplju - rekao je za "Žikinu šarenicu" Vladimir Đuričić, upravnik Zaječarskog pozorišta.

Foto: TvPink Printscreen

On nas je podsetio da je Mokranjac počeo muzikom da se bavi u Negotinu, da je tu pevao u horu, kao da je kasnije i dirigovao.

- Ovde je sačuvana  njegova rodna kuća, čelnici SANU su 1960-tih godina krenuli u rekonstrukciju i nekoliko godina posle je nikao festival jednom od najznačajnijih Srba - rekao je Đuričić.

Dodao je da je njegov opus veoma širok i raznorodan.

- Napisao je 15 rukoveti, Kozar, Liturgiju Sv.Jovama Zlatoustog, i ono što se malo zna jeste da je napisao i himnu Vuku Karadžiću. Njegovo delo i duh id an danas živi u Negotinu. I najveći mu je spomenik festival koji traje već pedeset godina - rekao je on.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: Tanjug, Tv Pink Printscreen

Budite uz emisiju "Žikina šarenica" očekuje vaszanimljiv muzički repertoar, smenjivaće se gosti koji će nam otkriti nešto više o Borskom okrugu i njegovim znamenitostima.

Ne propustite da se i ove nedelje dobro zabavite i po nešto naučite uz karavan emisija “Žikina šarenica” na TV Pink od 08.30.

#žikina šarenica

'