AKTUELNO

- Bitef je ambasador kreativnog lica Srbije. Bitef je kreativa Srbije. Bitef pokazuje hrabrost Srbije, originalnost Srbije, inovativnost Srbije, sve ono najlepše što Srbija ima i to čini dugi niz godina - istakla je premijerka.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras, uoči zatvaranja 52. Bitefa, da je taj festival jedan od, ako ne i najbolji ambasador kulturne scene u inostranstvu.

- Bitef je ambasador kreativnog lica Srbije. Bitef je kreativa Srbije. Bitef pokazuje hrabrost Srbije, originalnost Srbije, inovativnost Srbije, sve ono najlepše što Srbija ima i to čini dugi niz godina - istakla je Brnabić u izjavi medijima.

Ona je rekla da sa Savetom za kreativne industrije, koji je osnovan pre šest meseci, radi na nizu inicijativa, a jedna od njih je bolja sistematska podrška Bitefu.

- Posle nekoliko meseci rada 17 individualaca i organizacija, koji su se odazvali mom pozivu, mojoj molbi da nam pomognu da zajedno vidimo kako da osnažimo kreativno lice Srbije, imamo 20 jako dobrih inicijativa na kojima sada radimo i nadam se da ćemo u narednim godinama osetiti promenu u oblasti kulture - rekla je Brnabić.

Umetnički direktor i selektor Bitefa Ivan Medenica zahvalio je premijerki Brnabić koja je više puta pokazala nameru i želju da omogne festivalu u rešavanju "strukturnih problema".

Bitef se večeras završava izvođenjem predstave "Rekvijem za L." čiji su autori kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alen Platel.

Program Bitefa, pod sloganom "Svet bez ljudi", od 13. septembra obuhvatio je 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije.

Nakon predstave "Rekvijem za L." biće dodeljen Gran pri "Mira Trailović" za najbolju predstavu, Specijalna nagradu "Jovan Chirilov" za predstavu koja se ističe nekom svojom karakteristikom, nagrada lista "Politika" za najbolju režiju i nagrada publike.

#Ana Brnabić

#Bitefteatar

'