AKTUELNO

Udruženje ,,Čuvari ognjišta“ uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i podršku Turističke organizacije Beograda organizuje manifestaciju ,,Festival srpske trpeze“, koja će se 22. septembra ove godine održati na prostoru Savske terase Kalemegdana – Beogradske tvrđave.

Cilj manifestacije je da doprinese očuvanju našeg gastronomskog nasleđa, prezentuje kulturu obedovanja ovdašnjih prosora uz želju da festival, kao višečulni događaj, učini objediniteljski iskorak u predstavljanju naše trpeze kao istinskog srpskog turističkog brenda i postane tradicionalno mesto susreta domaćina i gostiju na kulturnoj i turističkoj mapi grada Beograda.

Foto: Promo

Festival neguje osobenosti i običaje srpske trpeze kroz vekove kombinujući je sa duhovnim doživljajima, tradicionalnom i izvornom srpskom muzikom, umetničkim prikazima, narodnom nošnjom, pojanjem i foklorom… Primer toga je i krsna slava koja je kao jedini element nematerijalne kulturne baštine Srbije upisan na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Kroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu posetiocima festivala predstaviće se veliki broj učesnika i izlagača. Na jednom mestu biće aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji, kao i proizvođači hrane i pića kojima se Srbija ponosi.

#Festival

#Srbija

#trpeza

'