AKTUELNO

BATIST ERBEN I BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ NA VELIKOJ SCENI DVORANE

Peti međunarodni festival saksofona - Belgrade SAXperience biće održan od 2. do 6. oktobra u Beogradu, a svečano zatvaranje biće održano u Kombank dvorani u subotu 6. oktobra sa početkom u 20 časova (Dvorana Doma sindikata).

Foto: Promo

Poslednje veče jedinstvenog međunarodog festivala saksofona obeležiće koncert dva vrhunska umetnika (FRENCH CONNECTION), Batist Erbena (Baptiste Herbin), jednog od najboljih mladih džez saksofonista iz Francuske i fantastičnog džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića, klavir.

Foto: Promo

Tokom pet dana, u okviru festivala nastupiće najznačajniji strani i domaći saksofonisti, a Belgrade SAXperience će ove godine ugostiti najznačajnija imena iz sveta saksofona iz Francuske, Austrije, Italije, Belgije i Srbije.

NOĆNE SVIRKE ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE OD SAKSOFONA

Osim koncerata u velikim beogradskim dvoranama, deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine dnevne i noćne svirke. Saxperience Nights džem sešni, koji će se održavati svako veče festivala (nakon zvaničnog programa) u 22h u Lounge baru hotela Radisson Collection, Old Mill Belgrade, su idealna prilika da se svi učesnici i muzičari druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi u baru hotela Radisson. Takođe, u toku festivala biće organizovani i popodnevni Koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda - na platou ispred Kulturnog centra Beograda, Trgu Nikole Pašića, Cvetnom trgu, Knez Mihailovoj i na Kalemegdanu, kada će, svakog dana u 14 časova, nastupati Banda saksofonista. Banda saksofonista je omladinski orkestar saksofona iz Srbije koji čine učenici osnovne i srednje muzičke škole Josip Slavenski.

Foto: Promo

Festival je specifičan po tome što prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike, pa tako osim klasičnih i džez koncerata u najvažnijim beogradskim dvoranama, publika ima priliku da prisustvuje dnevnim nastupima saksofonista na otvorenom i večernjim klupskim nastupima sa popularnim repertoarom za saksofon.

Foto: Promo

Karte za ovaj sada već kultni muzički događaj su na blagajni Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Eventima.

PROGRAM FESTIVALA

Utorak 2.10. 2018. Otvaranje festivala - Velika sala Kolarčeve zadužbine Dve svetske muzičke premijere (WORLD PREMIERES). Kompozicije Anje Đorđević i poznatog saksofoniste i kompozitora Frančeska Santučija izvešće zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas (Eva Barthas) i Nikola Arsenijević (Nikolas Arsenijević) u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija. Sreda 3.10. 2018. Drugo festivalsko veče (THE POWER OF ONE) - Atrijum Narodnog muzeja Veče solo muzike na saksofonu. Belgrade SAXperience predstaviće jednog od najvažnijih saksofonista iz Belgije, Pitera Pelensa (Pieter Pellens). Pelens je nastupao u najznačajnijim koncertnim dvoranama Evrope i sveta, a profesor je na Muzičkoj akademiji u Gentu i asistent je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu. Četvrtak 4.10.2018. (MOBILIS NIGHT) - Svečana sala Skupštine grada Beograda Nastup Mobilis kvartet saksofona koji čine izuzetni i veoma uspešni saksofonisti i profesori saksofona iz Austrije i Hrvatske.Petak 5.10.2018. Koncert neobičnog trija sa ovih prostora Le Nunurs (Les Nounours) - Italijanski institutu za kulturu Le Nunurs je novi ansambl (violina, saksofon i klavir) na sceni klasične muzike u Srbiji, a okupljen je oko potrage za zvukom koji do sada nije predstavlјan kod nas. Ansambl Le Nunurs nastupa u okviru četvrte večeri festivala simbolično nazvano THREE COLORS.

EDUKATIVNE RADIONICE ZA MLADE SAKSOFONISTE

Pored gostovanja najboljih svetskih i domaćih saksofonista važan segment festivala jeste i edukativnom program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Osim što se na pojedinačnim časovima radi na izvođenju standardnih programa, specifičnost ovih majstorskih časova jeste da učenici direktno sa velikim zvezdama saksofona razgovaraju o programskim koncepcijama koje su pripremili za nastup na festivalu, ali i o tehnici, kompozitorima i stilskom izvođenju, ali i drugim problemima na koje izvođač može da naiđe u karijeri. Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Kulturnom centru Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce. Takođe u holu Kulturnog centra Beograd biće organizovan Sajam saksofona na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmer i Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme. Le tour de Sax U cilju promocije i decentralizacije kulture, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour de Sax, koja se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija. U okviru turneje Le Tour de Sax 2018, koja kreće odmah po završetku beogradskog festivala, nastupiće jedan od najboljih mladih džez saksofonista iz Francuske Batist Erben i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević.

#Festival

#Kombank dvorana

'