separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Dodelom Zlatnog lava završen 75. Medjunarodni festival u Veneciji


Dodelom Zlatnog lava filmu "Roma" meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i drugih nagrada večeras je u Veneciji završen 75. Medjunarodni filmski festival - Mostra.


Za Zlatnog lava ove godine takmičilo se 21 ostvarenje, a Kuaron je postao svetski poznat s filmom "Gravitacija" koji je 2013. godine osvojio sedam prestižnih Oskara američke Akademje fimskih nauka i umetnosti.

Žiri Mostre kojim je ove godine predsedavao takodje reditelj iz Meksika Giljermo del Toro, prošlogodišnji dobitnik Zlatnog lava za film "Oblik vode", odlučio je da nagradi film "Roma", priču sa autobiografskim elementima o teškom životu u Meksiku '70-tih godina.

Srebrnog lava ili Gran pri žirija dobio je film "The Favourite" grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, dok je Srebrnog lava za najbolju režiju dobilo ostvarenje "Les Freres Sisters" Francuza Žaka Odijara.

Američki reditelji, braća Džoel i Itan Koen osvojili su nagradu za najbolji scenario za "The Ballad of Buster Scruggs".

Najbolja glumica festivala je Olivija Kolman za ulogu britanske kraljice u filmu "The Favourite", dok je najbolji glumac Viljem Defo za ulogu slikara Vinsenta van Goga u ostvarenju "At Eternity's Gate". Oboje su dobili nagradu nazvanu - Kup Volpi.

Autor: Tanjug AP

Specijalnu nagradu devetočlanog žirija dobio je film "The Nightingale", australijske glumice Dženifer Kent, koja je bila jedina žena reditelj u takmičarskom delu Mostre.

Nagrada "Marčelo Mastrojani" za najbolju nadu pripala je glumcu Bajkaliju Ganambaru.

Festival u Veneciji je počeo 29. avgusta projekcijom filma "First Man" američkog reditelja Dejmijena Šazela, čiji je mjuzikl "La La Land" prošle godine osvojio šest Oskara.

Zlatnog lava za životno delo ove godine su dobili britanska glumica Vanesa Redgrejv i kanadski reditelj Dejvid Kronenberg.

Ovogodišnji festival obeležio je dolazak bivšeg predsednika Urugvaja Hozea Muhike kome je reditelj Emir Kusturica posvetio dokumentarni film prikazan na Mostri.

Skromni Muhika, poznat kao najsiromašniji predsednik na svetu, rekao je novinarima u Veneciji da je pristao da dodje na festival "jedino zbog prijatelja Kusturice" dodajući da on ne pripada tom svetu.

Ovogodišnji žiri se priključio medjunarodnim apelima iz sveta kulture i kinematografije za oslobadjanje ukrajinskog reditelja Olega Sencova, koji štrajkuje gladju od 14. maja u ruskom zatvoru.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je kao deo Bijenala u Veneciji ustanovio grof Djuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je dobila ime Zlatni lav 1949. a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu "Manon".

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti