AKTUELNO

Tokom drugog Beogradskog gastroenološkog festivala "Begef" hrana i piće proizvedeni u Srbiji biće izloženi do ponedeljka u Skadarskoj ulici.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić otvorio je u petak festival i poručio da je prezentacija hrane i vina dobar način da se Beograđani i turisti upoznaju sa kulturom, tradicijom i identitetom Srbije.

On je rekao da su proizvodi izloženi na 30 štandova i istakao da je Beograd jedan od retkih glavnih gradova koji na svojoj teritoriji ima vinograde.

- To je značajno i mislim da je vreme da povećamo broj vinograda, to će Grad uraditi pružanjem pomoći i subvencijama kako bi se glavni grad razvijao i u tom pravcu - rekao je Radojičić.

On je istakao značaj festivala, jer će Beograđanima i gostima prestonice, na 30 štandova biti ponuđeni gastronomski proizvodi iz čitave Srbije, kao i veliki broj sorti vina.

- Kroz te proizvode gosti festivala će biti u prilici da se upoznaju sa našom kulturom, tradicojom i identitetom koji se nalaze u našem duhu, ali i u svim ponuđenim proizvodima - istakao je Radojičić.

On je najavio da će se, s obzirom da je u prethodnom periodu bilo više vinograda i vinarija, nastojati da se poveća njihov broj, a Grad Beograd će subvencijama pomoći da se razvijamo u tom pravcu. Predsednik Udruženja vinskih puteva Srbije Zoran Rapajić rekao je da je ideja za festival nastala kroz ideju da se formira vinski put Beograd, poput već postojećih devet vinskih puteva koji postoje širom Srbije.

- Od 2012. godine kada je počelo obeležavanje vinskih puta obeleženo je 14 vinarija, sada imamo njih 420, dakle za šest godina broj vinarija u Srbiji se povećao tri puta. Isti je slučaj i sa Beogradom koji je imao tri vinarije, a sada ih ima deset - kazao je Rapajić.

Dodaje, da je sledeći cilj da sadržaji i vinarije dobiju signalizaciju kako bi bili dostupni turistima i građanima Srbije. On je precizirao da je u okviru festivala gastronomska ponuda predstavljena duž cele Skadarske ulice, dok je enološki sadržaj prezentovan u restoranu "Velika Skadarlija".

Državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević kaže da se povećava broj vinarija u Srbiji, ali i broj turista koji ih posećuju.

- Od 2015. do 2018. godine ministarstvo trgovine je kroz subvencije i dotacije dodelilo više od 10 miliona dinara za različite događaje i manifestacije, ali treba naglasiti i značaj infrastrukture koja mora da prati sadržaje - rekao je on.

Beogradski gastroenološki festival organizuju Vinski putevi Srbije, Turistička organizacija Beograd i opština Stari grad.

#Zoran Radojičić

'