AKTUELNO

Pred Pančevcima 50 ostvarenja na predstojećem petom "Pančevo film festivalu"

"PANČEVO film festival", peti po redu, biće otvoren u sredu projekcijom dokumentarnog esejističkog filma reditelja Mladena Kovačevića "Četiri godine u 10 minuta", posle čega će ispred Kulturnog centra Pančeva nastupiti bend "Bitipatibi". Publika će do 9. septembra videti oko 50 filmskih ostvarenja iz celog sveta.

- Ideja je da ovaj festival bude mesto gde će se publici približiti nešto drugačije, gde će se čuti drugačiji filmski glasovi - rekao je jedan od osnivača PAFF-a Ognjen Glavonić. - Ponosan sam što i dalje ne podležemo kompromisima kada je program u pitanju i što su svi programi besplatni.

U takmičarskom programu "Svetionici", pored Kovačevićevog, našli su se i filmovi "Zimska braća" Hlinura Palmasona, "Sofija Antipolis" Virdžila Vernijea, "Valdhajmov valcer" Rut Bekerman, "Fabrika ništavila" Pedra Pinja, "Doba klasike" Teda Fenta, "Majči" Josipa Lukića, "Letnjikovac" Damira Čučića, kao i Touching Concrete Ilje Štala.

O nagradi "Svetionik", za najbolji dugometražni film, odlučivaće međunarodni žiri u sastavu Valeri Masadijan, Izabel Džulijen i Veton Nurkolari.

U drugoj takmičarskoj selekciji "Rani radovi" biće prikazano 10 kratkih filmova, a žiri sačinjen od 16 srednjoškolaca će s mentorima Igorom Bezinovićem i Mikijem Polonskim odlučiti o nagradama.

U revijalnom programu "Paforama" publika će videti presek festivalskih hitova iz prošle godine. Prvi put na početku svake festivalske večeri biće prikazan po jedan kratki animirani film, a smotru će zatvoriti projekcija ruskog filma "Dovaltov" reditelja Alekseja Germana.

HORORI U PONOĆ

RETROSPEKTIVA kratkih filmova mladog autora, koja se svake godine prikazuje u okviru programa "Svetla budućnost", ove godine posvećena je Jeleni Gavrilović, a program "Ponoćna jeza" u dvorani "Apolo" obuhvatiće horore u izboru britanskog reditelja Džulijana Ričardsa.

#Pančevo

#Pančevo Film Festival

'