AKTUELNO

U niškoj Tvrdjavi sinoć je počeo je glavni muzički program Nišvil džez festivala, a zvezde prve festivalske večeri bili su saksofonista Kenny Garrett i rege sastav "Inner circle". ;Do nedelje 12. avgusta publika će na glavnim binama čuti 25 domaćih i inostranih bendova.

Večeras će publika na Nišvilu imati priliku da čuje bubnjara Omar Hakim i "Manhattan Transfer", jednu od najpopularnijih i najuticajnijih vokalnih džez grupa svih vremena koja ima 10 nagrada "Gremi".

Treće večeri festivala, u subotu 11. avgusta, biće obeleženo 85 godina od rodjenja Nine Simone, kada će nastupiti njena ćerka Lisa i britanski bend "Matt Bianco".

Na zatvaranju festival u nedelju 12. avgusta, nastupiće "Black art jazz colective" i "Gipsy Kings" bend koji je izazvao najveće interesovanje publike. Oni će nastupiti sa svojim osnivačem Pacom Baliardom, dobitnikom Nagrade za fuziju džeza sa drugim pravcima "Šaban Bajramović".

Ovogodišnji 35. po redu Nišvil nosi slogan "Festival festivala", jer je festival uključio i druge umetničke forme naslonjene na džez.

Za posetioce je proteklih dana organizovan filmski i pozorišni festival, a narednih dana moći će da posete festivale poput "Striporame", "Oldtimers festa" i prvog književnog festivala.

Na umetničkoj koloniji "Art to go jazzy" stvaraoci će se predstaviti slikama, skulpturama i crtežima, a novina od prošle godine jeste muzička bina namenjena najmladjim posetiocima "Jazz for kids".

#Festival

#Niš

'