AKTUELNO

Srbija i Egipat su vezani istorijskim nitima koje ukidaju osetljive granice domaćina i gosta, kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević večeras na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu neposredno pre izvođenja predstave "Plavi slon" Kairske opere koja po prvi put gostuje u srpskoj prestonici.

Vukosavljević je napomenuo nije lako pobrojati doprinose staroegipatske civilizacije stvaranju čovečanstva.

- Zadivljujući kontinitet i starost staroegipatske civilizacije nas podseća da je to bila najveća civilizacija koju svet pamti, ako uzmemo u obzir šta je čovečanstvo od zore svoje pismenosti uspelo od nje da vidi. Polljoprivreni, tehnički, inženjerski iskoraci, prva široko rasprostranjena monogamija, prvi monoteizam...Doprinosi u oblasti vajarstva, skulptire i arhitekture... samo su neki od okvira značaja staroegipatske civilizacije - kazao je Vukosavljević.

Ministar je napomenuo da 110 godina od uspostavljanja dipplomatskih odnosa između Srbije i Egipta govore o jednom uskovitlanom svetu, podela, uskovitlanih sukoba, zbližavanja.

- Upravo 110 godina Srbiju i Egipat vezuju niti međusobnog prijateljstva u tih jasnih utemeljenih i formatizovanih diplomatskih odnosa. Nedavno je održana izložba u Istorisjkom arhivu koja govori o širini i dubini tih odnosa. Mnogo velikani sa srpske i egipatske strane su utkali niti svog znanja, nadahnuća, talenta u te odnose - kazao je Vukosavljević.

Za njega nema dileme da ni danas Srbija i Egipat nisu lišeni složenih istorijskih izazova.

Foto: Tanjug

- Dobro je znati da 110 godina diplomatskih odnosa garantuju da će obe države vezivati visok stepen razumevanja za složenost političkog svog položaja u svetu koji sve manje haje za principe pravde i međunarodnog prava - kazao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima kultura je najbolje sredstvo i alat za zbližavanje dve zemlje, naroda, društva.

- Dela nobelovca Nagiba Mahfouza čitaju se svuda u svetu, egipatska kinematografija je zapažena jer Egipat zovu Holivudom srednjeg istoka. Tu je i scenska umetnost...Nadamo se da će za 18 meseci biti otvoren Egipatski muzej u Kairu. To je događaj koji sa nestrpljenjem iščekuje čitav svet - kazao je Vukosavljević.

Ambasador Egipta u Beogradu je Amr Fathi Mohamed Alguvejli kazao je da ima veliko zadovoljstvo da atmosferu iz Kaira dovede u Beograd.

- Drago mi je da ovom predstavom slavimo i 110 godina veoma bliskih diplomatskih odnosa. Govorimo različitim jezicima, ali postoji jedan univerzalni jezik koji razumeju svi dobronamerni ljudi. To je jezik kulture, jezik filma, umetnosti, muzike - kazao je Mohamed Alguvejli.

"Plavi slon" je baletska predstava bazirana na romanu mladog egipatskog pisca Ahmeda Murada, koji uspešno inspiriše mlade da čitaju knjige.

Roman ovog mladog pisca je pun snova i magije.

Predstava će u Srbiji osim na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, biti izvedena 29. jula na sceni Donka Špiček Dečjeg kulturnog centra Beograd i treći put, 31. jula na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Trupa za modernu igru Kairske opere je osnovalo Ministarstvo kulture Egipta 1993. Godine.

Učestvovala je na mnogim međunarodnim festivalima u evropskim zemljama, SAD, Kini, Koreji i arapskim zemljama, izvodeći predstave u najprestižnijim pozorištima i operskim kućama.

#Egipat

#Srbija

#Vladan Vukosavljević

'