AKTUELNO

Saradnja muzeja Srbije i Kine dobar je primer povezivanja dve zemlje i trebalo bi ga primeniti i na druge ustanove kulture u oblasti stvaralaštva, rekao je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nakon sastanka sa delegacijom Nacionalnog muzeja te zemlje.

Ministar se sa delegacijom sastao povodom izložbe "Drevni kineski akademici-zvaničnici: slikarstvo i život", koja će gostovati u Narodnom muzeju u Beogradu u decembru 2018. godine.

Vukosavljević je rekao da će ta izložba doprineti raznovrsnijoj kulturnoj ponudi u Srbiji i podsetio da je u poslednje dve godine imao uspešne sastanke sa ministrom kulture Kine Luom Šugangom.

Na tim sastancima, preneo je ministar, dogovorena je intenzivnija saradnja dve zemlje u oblasti kulture, a realizacija izložbe jedan je od rezultata tih dogovora.

Kako je saopšteno, Vukosavljević je Kinezima preneo želju ministarstva i Narodnog muzeja da u Beogradu bude predstavljena izložba kineske bronze, uz ocenu da bi takva izložba naišla na značajan ođek kod publike u Srbiji i čitavom regionu.

On je, takođe, podsetio da će krajem septembra ove godine biti otvoren

Srpski kulturni centar, koji će značajno doprineti predstavljanju srpske kulture, a ujedno i zbližavanju dva naroda. ministar je naglasio da će to biti mesto koje će značajno doprineti predstavljanju srpske kulture, a ujedno i zbližavanju dva naroda.

Predstavnici kineske delegacije izrazili su nadu da će izložbe iz Srbije koje budu gostovale u Kini naići na interesovanje publike i poručili da je izložba koja će biti predstavljena u beogradskom muzeju važan projekat za saradnju dve zemlje.

Sastanku je prisustvovala i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković sa saradnicima.

#Kina

#Srbija

#Vladan Vukosavljević

#saradnja

'