AKTUELNO

Život u "blokovima", pravila, ali i zakoni betona - sve ovo se obrađuje u serijalu o novobeogradskim blokovima, a autor dela je mlada i talentovana profesorka srpskog jezika Sanja Vukosavljević

Svoje vođenje "blokova", života u njima, ali i poštovanje zakona u njima pretočila je u dva romana u kojima je sve savršeno opisano.

"Igra senki" i "Igra maski" su, za sada, dva romana koja obrađuju ove teme, a njihov sadržaj ostavlja čitalačku publiku budnom do samog kraja.

Mlada književnica za naš portal otkriva najzanimljivije detalje vezane za ova dva romana.

Sanja se, pored pisanja, bavi i profesorskim poslom, a kako kaže, insipracija za nastanak prvog romana "Igra senki" pojavila se kao posledica života u "blokovima".

- Čini mi se da je ideja o pisanju romana oduvek živela u meni i da je samo čekala pravi trenutak za svoje ostvarenje. Inspiracija za nastanak romana „Igra senki“ pojavila se kao posledica života u „blokovima“ i pod uticajem internih pravila života u njima, a koji su uglavnom bazirani na tome da pravila postoje da bi se kršila, a da je jedini zakon koji se poštuje zakon betona. Živeći takvim životom i posmatrajući životne priče mladih iz svog okruženja, shvatila sam da nešto nije u redu sa društvom u kome se kao sistem vrednosti uzimaju loš glas, broj i težina kriminalnih radnji i potreba da se vrednost ljudskog bića meri po njegovim najgorim osobinama - rekla nam je Sanja dodala:

- Shvatila sam da nam je potrebna promena, pa sam odlučila da skrenem pažnju na to šta se događa sa našom decom ako dozvolimo da ih umesto nas vaspitava ulica. Upravo zbog delikatnosti glavne teme romana i složenosti junaka, od same ideje do njene realizacije proteklo je skoro deset godina.

Bez velike podrške porodice, nema ni velikog dela, a Sanja ističe da da joj je porodica bila najsnažniji podsticaj ka svom cilju.

- Moja porodica mi je, od trena kada sam im saopštila da pišem i da želim da taj dar podelim sa drugima, bila najveća podrška i najsnažniji podsticaj da ostvarim svoj san. Moji prijatelji su bili pomalo iznenađeni, jer sam dugo krila da pišem i niko od njih nije mogao ni da pretpostavi koliko sam ozbiljna u svojoj nameri da umetnost bude moje životno opredeljenje. Nakon što su pročitali roman, većini je ostao gorko sladak ukus u ustima, shvativši da su i njihove životne priče poslužile kao inspiracija za ove knjige, ali upravo zbog toga sam od njih dobila značajnu podršku - kaže mlada književnica.

Svako vreme ima neke svoje čari, ali i one loše strane. Upravo ovim serijalom autorka pokušava da podstakne mlade generacija da menjaju svet na bolje, a ako u tome uspeju, njen doprinos biće impozantan.

- Motiv za objavljivanje „Igre senki“ je bilo osvešćivanje i podsticaj na promenu. Verujem u to da ako želiš da nešto promeniš u svetu, onda i sam moraš postati promena kojoj težiš, tako da su „Igra senki“ i „Igra maski“ moj mali doprinos u formiranju jednog lepšeg sveta i boljeg društva, za koji se nadam da neće ostati samo utopistička vizija - iskrena je ona.

Životne priče likova iz romana predstavljaju, više ili manje, živote likova koji svakodnevno hodaju ulicama.

- Većina likova iz „Igre senki“ su prototipični. Dušan, Nenad, Uroš, Jelena, Ruža i Iva svakodnevno hodaju ulicama ovog grada, a da toga uopšte nismo svesni. Njihove životne priče smo svi imali priliku da čitamo u novinama ili gledamo na televiziji, a onda smo, okrenuvši stranu ili promenivši kanal, u potpunosti zaboravili na njih. Zbog toga ove knjige predstavljaju omaž njihovim greškama, životnim lekcijama, snovima i nadanjima.

Većina likova u delu je prototipična, a ima i onih koji su se možda i prepoznali.

- Mnogi od njih, nažalost, nisu imali priliku da pročitaju romane, tako da i ne znaju da su svojim postupcima i životnim odlukama i sami doprineli stvaranju ovih dela. Oni koji, ipak, jesu pročitali i posumnjali u to da neki od junaka ima sličnosti sa njima, imali su iskrenu i emotivnu reakciju na sadržinu ovih knjiga.

Ideja za naslove svojih dela Sanji je zadavla dosta muke. Sanja nam je objasnila zbog čega baš "senke" i "maske".

- Odabir naslova mi je zadao najviše muka u radu na ovim delima. Želela sam naslov koji će biti upečatljiv, nagoveštavati temu romana, ali i ostaviti čitaocu dovoljno prostora da sam formira mišljenje o njegovom značenju i na taj način postane deo literarnog sveta i života glavnih junaka. Zbog toga sam odabrala metaforičan naslov, koji će svaki od čitalaca razumeti i shvatiti u skladu sa sopstvenim nahođenjima - objašnjava ona.

Svojevrsni nastavak "senki" i života likova iz prve knjige, predstavljaju "maske".

- „Igra maski“ je druga knjiga iz serijala i nadovezuje se na „Igru senki“. U „Igri maski“ saznajemo kakav život i kakvu budućnost mogu (ako uopšte i mogu) imati glavni junaci nakon izlaska iz popravnog doma i pokušaja ponovnog vraćanja u društvo koje ih je prethodno žigosalo i odbacilo. Pored toga, ovaj roman otkriva i kakva se lica i ličnosti kriju ispod maski koje nosimo i sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Svi oni koji su pročitali ova dva dela, a ima ih dosta, s nestrpljenjem očekuju novi nastavak iz ovog serijala, a Sanja nam je otkrila da će se potruditi da uskoro i on ugleda svetlost dana.

- Trenutno radim na pisanju treće knjige iz serijala i, s obzirom na to da čitaoci nestrpljivo iščekuju njegov izlazak, potrudiću se da na njihovu podršku i ljubav, koje su mi nesebično pružili kao autoru, uzvratim možda čak i četvrtim ili petim delom. U svakom slučaju, igra još nije završena.

Novobeogradski blokovi dobili su neki sasvim novi ugao posmatranja. Uzbuljiv, ponekad tmuran, u neku ruku tužan, a opet poučan ugao za sve one koji su se susreli, ali i za sve one koji tek treba da se susretnu sa životom u njemu.

"Igra senki" i "Igra maski" su samo deo onoga što je sakriveno između, naizgled, samo reda zgrada na Novom Beogradu, ali to nije sve. Kao što kaže Sanja, igra je tek počela, još nije završena. Spremite se za još uzbuđenja!

#Sanja Vukosavljević

#knjiga

'