separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

U Grčkoj otrkivena ploča s najstarijim pisanim odlomkom iz Odiseje?


Antička ploča sa 13 urezanih stihova iz Odiseje pronadjena u Olimpiji, na Peloponezu i mogla bi da predstavlja najstariji pisani odlomak Homerovog epa ikad otkriven, saopštilo je danas grčko Ministarstvo kulture.


Prema prvim procenama arheologa, tabla od pečene gline, datira iz trećeg veka nove ere, za vreme Rimske epohe, navelo je ministarstvo. Na njoj je napisano 13 stihova iz 14. knjige Odiseje koji opisuju povratak Odiseja na ostrvo Itaku.

- Ukoliko se to datiranje potvrdi, ploča bi mogla da nosi najstariji pisani trag Homerovog dela - pronadđenog u Grčkoj navelo je ministarstvo i dodalo da bi to mogao da bude fantastičan arheološki, književni i istorijski komad. 

Ploča je pronadjena blizu Olimpije tokom iskopina koje su sprovodile grčke arheološke službe u saradnji sa Nemačkim arheološkim institutom oko ostataka Zevsovog hrama na mestu koje je kolevka Olimpijskih igara, na zapadnom Peloponezu, navelo je ministarstvo. 

Prvobitno prenošen rečima, ep pripisan Homeru, koji je kako se veruje sastavio Ilijadu i Odiseju oko kraja osmog veka pre nove ere, zatim je transkribovana pre hrišćanstva na svicima koji su do sada samo u delovima otkriveni u Egiptu. 

Olimpijske igre održavane su u Olimpiji od 776. godine pre nove ere do 393. godine nove ere.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti