separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Vukosavljević: Nastavićemo da pomažemo Prokuplje (FOTO)


Za Prokuplje je preko konkursa Ministarstva kulture i informisanja izdvojeno više od 25 miliona dinara. Za adaptaciju Istorijskog arhiva izdvojeno je više od 4,5 miliona dinara, dok je za Narodni muzej opredeljeno skoro 5,5 miliona dinara.


Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti, u skladu sa mogućnostima, da pomaže kulturni razvoj Prokuplja, kako u pogledu savremenog stvaralaštva tako i u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, naglasio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvarajući izložbu "Pločnik 90 godina traganja” u Narodnom muzeju Toplice.

- Ova izvanredna izložba pokazuje delove velike vinčanske kulture koja je stara od pet do osam hiljada godina. Duboka prošlost evropske civilizacije progovorila je iz zemlje u vidu fantastičnih umetničkih dela i razvijenog zanatstva - primetio je ministar.

Autor: Tanjug

On je podsetio da izložba prikazuje da je vinčanska kultura bila kolevka onoga iz čega su kasnije nastali Evropa i evropska kultura, a potom i civilizacija, i ocenio da su na ovoj postavci predstavljeni predmeti velike umetničke vrednosti i da se delova ove izložbe ne bi se postideli ni svetski muzeji.

Srbija ima odličnu međunarodnu saradnju u oblasti kulture, ocenjuje ministar i najavljuje da će Ministarstvo kulture ohrabriti i naći načine da arheolozi i stručnjaci iz drugih zemalja dođu u Prokuplje na lokalitet Pločnik, podsetivši da ta vrsta saradnje već odlično funkcioniše na arheološkom lokalitetu Glac.

Autor: Tanjug

- Mi smo videli i prepoznali entuzijazam, trud, stručnost, pamet, znanje i posvećenost ljudi iz Prokuplja, iz ustanova kulture i lokalne samouprave - rekao je ministar uz konstataciju da je da je Prokuplje važno Ministarstvu kulture zato što je grad sa dugom tradicijom, kulturnom i istorijskom.

On je istovremeno izrazio zahvalnost Ministarstva kulture pripada ljudima koji rade u oblasti kulture u Prokuplju, lokalnoj samoupravi, gradonačelniku i svim Prokupčanima koji su pokazali da im je do kulture u njihovom gradu veoma stalo i rekao kako je d Ministarstvo tu da pomogne i to će i dalje činiti sa velikim zadovoljstvom.

Vukosavljević je obišao Istorijski arhiv Prokuplje, Dom kulture "Radivoj Uvalić Bata" i arheološki lokalitet Pločnik, a primili su ga rukovodioci Skupštine opštine Prokuplje na čelu sa predsednikom Aleksandrom Simonovićem.

Autor: Tanjug

Za Prokuplje je preko konkursa Ministarstva kulture i informisanja izdvojeno više od 25 miliona dinara. Za adaptaciju Istorijskog arhiva izdvojeno je više od 4,5 miliona dinara, dok je za Narodni muzej opredeljeno skoro 5,5 miliona dinara.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti