AKTUELNO

Otvaranjem izložbe plakata "1968-2018, sve naše varljive godine" i koncertom Umetničkog anasambla "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, danas u Centru za kulturu u Sopotu počinje 47. Filmski festival "Sofest".

Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskoj selekciji, a u žiriju su glumci Hristina Popović i Igor Djorđević i reditelj Bojan Vuletić.

Prema rečima Aleksandra Avramovića, člana Odbora "Sofesta", festival nastavlja praksu prikazivanja domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva izdanja, ali je ove godine program proširen uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koprducent.

Značajna odrednica festivala biće obeležavanje pet decenija od velikih studentskih demonstracija 1968.

To će biti tema panel diskusije, a Avramović kaže da su pokušali da "izvestan metaforički odgovor daju malom izložbom plakata i postera u Galeriji Kulturnog centra u Sopotu "1968/2018", gde će biti, između ostalih, izložen i plakat filma "Nigde", kojim se i otvara 47. Sofest".

Biće prikazani i dokumentarni filmovi "Ideal 68" autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića i "Zabranjeni bez zabrane" Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića.

Na otvaranju će biti emitovano 12 minuta filmskih dokumenata iz 1968, dok će "Varljivo leto "68" Gorana Paskaljevića biti prikazano u čast nagrađenih.

Avramović je najavio i obeležavanje pola veka od kada je Vojkan Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje "Višnja na Tašmajdanu".

Dodelom nagrada 7. jula se završava Sofest, a nagrađena ostvarenja biće prikazana 9. jula u Domu omladine Beograd u okviru novog programa "Filmski maraton na poklon Beogradu".

#Sofest

#Sombor

'