AKTUELNO

Ministar kulture istakao je da društvo ujedinjeno i odlučno može sve, čemu je dokaz činjenica da se večeras ispunjava obećanje dato prošle godine - na veliki praznik ponovo se otvara jedna od najvažnijih ustanova srpske kulture.

Rokovi za završetak rekonstrukcije Narodnog muzeja u Beogradu bili su krajem juna, te ne čudi što je za ponovno otvaranje jedne od ključnih ustanova srpske kulture izabran baš Vidovdan, ističe za "Novo jutro" ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Danas je veliki praznik srpske kulture. Otvaramo vrata Narodnog muzeja ponovo nakon 15 godina. Dugujemo izvinjenje građanima jer je rok od 15 godina bio nedopustiv! Naše društvo je u priči o Narodnom muzeju pokazalo svoja lođa lica, javašluk, nehat, nerad, neodgovornost. Kada smo u poslednje dve i po godine počeli intenzivno da radimo, svi smo dali maksimum i pokazali bolju stranu društvenog karaktera i da smo kadri da uradimo dobre stvari i u roku - kaže Vukosavljević.

Ovo iskustvo, kaže, treba da nam pokaže koliko smo odlučni i koliko može da se učini kada se da maksimum.

Foto: TV Pink

- Ovo je, u simboličkom smislu, početak renesanse srpske kulture i srpskog kulturnog života. Čekaju nas veliki projekti, ne smemo da stanemo. Večeras će biti lepo veče, a već od sutra moramo da prionemo na nove projekte, a ima ih u celoj Srbiji - kaže ministar.

Ističe da lokalne samouprave ne mogu sve same, te da država mora da stane iza njih.

- Moramo da ulažemo više u kulturu. Sa ovim sredstvima životarimo, a država mora da odvaja više za kulturu i čuvanje kulturnog nasleđa - kaže minsitar.

"Bolna tačka" mu je, kaže, Muzej grada Beograda. Prestonica Srbije je, kako ističe, jedna od retkih u Evropi koja nema svoj muzej.

Muzej grada Beograda postoji kao ustanova kulture, ali nema zgradu. Zgrada u Resavskoj imaće oko 12.000 kvadrata, objekat je vrlo reprezentativan i rekonstrukcija će koštati između 15 i 18 miliona evra. Moramo u naredne tri godine da imamo Muzej grada Beograda, baš kao i neke druge stvari u Srbiji: Narodno pozorište u Subotici, pozorište u Vranju, koncertna dvorana u Nišu i Kragujevcu... Imamo mnogo projekata i planova, ali o tome ne smemo samo da pričamo. Kultura ne sme biti na rubu interesovanja i logike jednog društva - kaže Vukosavljević za Pink.

Foto: TV Pink

On je podsetio da su dugo dve ključne ustanove iz oblasti kulture bile zatvorene - Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. Muzej savremene umetnosti je otvoren u oktobru i tada je dato obećanje da će biti otvoren i Narodni muzej 28. juna.

- Ne smemo se uspavati na lovorikama! Danas je dan za slavlje, ali moramo i dalje da radimo. Tek nas čeka borba - rekao je ministar.

#Narodni muzej Beograd

#Novo jutro

#Vladan Vukosavljević

'