AKTUELNO

Pronađeno je ekskluzivno, do sada nepoznato pismo Hajduk Veljka Petrovića, jednog od najznačajnijih junaka srpske istorije, saopštili su danas iz Adligata.

Napisano je u Negotinu, 23. maja 1812, pre 216 godina, godinu dana pre Veljkove slavne pogibije u ovom gradu.

U pitanju je pismo - naredba kojom se stanovništvo navedenih mesta obavezuje da daje novčanu pomoć i pomoć u namernicama, takozvani bir, ustanicima.

Hajduk Veljko ovlašćuje bimbašu Mateju da u njegovo ime skuplja tu pomoć, a „ko bi se protivio Mateju, to se samomu mene protivi“ kaže „Veljko Petrović Vojvoda“.

Pismo se nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Dokument je u Udruženje stiglo zahvaljujući angažovanju jednog od osnivača ovog udruženja, bibliofila i novinara Srđana Stojančeva.

Istoričari istražuju da li je Hajduk Veljko uopšte bio pismen, ili je tekst napisao neko od njegovih pisara.

Njegov pisar je svojevremeno bio i Vuk Karadžić, koji je o boravku u Negotinu ostavio izvanredno svedočenje o životu, karakteru i junaštvu Hajduk Veljka.

Iz vremena Prvog srpskog ustanka sačuvano je izuzetno malo pisanih tragova, a prota Mateja Nenadović u svojim „Memoarima“ opisuje kako su ustanici svoju arhivu u buradima nosili preko Save. Veći deo te arhive je nastradao.

Pismo se nalazilo u biblioteci Ljuomira Nenadovića, pa se na njegovoj poleđini nalazi Nenadovićeva beleška da se, zaista, radi o pismu „Hajduk Veljka Petrovića“.

Sasvim je verovatno da ga je poznati književnik, diplomata i ministar nasledio od svog oca, slavnog ustaničkog vojvode prote Matije Nenadovića koji je hajduk Veljka lično poznavao.

Naredba predstavlja dragocenost i zbog svog jezika.

Iako je pisano starim pismom, korišćen je narodni jezik.

Pored naredbe se nalazi i pesma u rukopisu Dragomira Brzaka (1851-1905) o Hajduk Veljku, čiji stihovi se nalaze ispisani na spomeniku ovom junaku u Negotinu.

U Adligatu se nalazi zbirka predmeta sa početka XVIII veka, naročito oružja koje su koristili ustanici i Turci tokom samog ustanka, pa će ovo udruženje uskoro u okviru svoje stalne postavke formirati izložbu o Prvom srpkskom ustanku.

#Pismo

#muzej

'