AKTUELNO

Mi želimo da Beograd na ovaj način postane jedan od centara globalnog promišljanja o izazovima u oblasti kulture i umetnosti u savremenom svetu, kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pred početak skupa "Beogradski kontrapunkt 2018 - Lične slike sveta u pokretu" u Jugoslovenskoj kinoteci.

Književnik Vladimir Pištalo, istoričar umetnosti Gunar Kvaran iz Noreške, pisac Jurij Poljankov iz Rusije, kao i Dejvid Homel iz Kanade, Džang Kangkang iz Kine i Francisko Lopez Sača sa Kube, učesnici su okruglog stola "Šta sa globalizacijom u kulturi" koji u ovom momentu traje u Jugoslovenskoj kinoteci.

Vukosavljević je napomenuo da je skup prilika da vidimo kako ljudi koji daju značajan doprinos kulturi iz Kine, Kanade, Evrope, Srbije, Rusije...posmatraju procese u kulturi.

- Procesi u kulturi su složeni, dubinski, tektonski...To su procesi koji se ne mogu procenjivati na kratkoročnoj osnovi, ali su u svakom slučaju temelji drištva u kojem živimo. Društvo u celini, baš kao i pojedinačna društva se menjaju što zbog tehnologije ili različitih brojnih faktora koji samim tim zahvataju i polje kulture. Ovo je prilika da vidimo kako se na te promene gleda iz različitih kulturnih zona i šta danasnji intelektualci u svetu misle o tim složenim procesima - kazao je Vukosavljević.

Foto: Tanjug

On je dodao da globalno posmatrano kultura mora biti sačinjena u mozaičkom smislu od očuvanih nacionalnih kultura sa svim svojim osobenostima, različitostima, specifičnostima i značajnim karakteristikima.

- Tek tako formatirane i očuvane kulture mogu da se uvezuju u jedan kulturni mozaik gde će međusobno da se prožimaju. U izuzetno opštim procesima globalizacije može doći do topljenja ivica kulturnih formata. Tada svet može da krene u pravcu stvaranja hibridne kulture koja praktično jeste na prvi pogled zajednička, ali je istovremeno veoma banalizovana - kazao je Vukosavljević.

Cenjeni pisac Vladimir Pištalo je kazao da je globalizacija veoma važno pitanje jer nikuda neće nestati.

- Globalizacija nas zapravo sve određuje i verujem da je živimo u vremenu koje se poput klatna kreće između globalizma i tribalizma. To klatno se kreće toliko brzo da je neka vrsta encefalograma - kazao je Pištalo.

Foto: Tanjug

On je istakao da je za sve nas najvažniji odnos prema kulturi.

- Izraz kultura mnogih naroda bila je poezija. Poezija pokazuje kako se nešto najlepše i najdublje može izraziti sa najmanjim brojem reči. Odnos prema poeziji u jednoj kulturi pokazuje brigu ili nebrigu društva prema sopstvenoj kulturi. Optimista sam jer verujem da identitet nije kliker da se izgubi, ali treba negovati sopstvenu poeziju i kulturu u neprestanom dijalogu između globalizma i tribalizma - kazao je Pištalo.

#Beograd

#Vladan Vukosavljević

'